CARICI VRAĆAJU GLAVU: Udruženje "Štrand" u Sivcu iniciralo obnovu spomenika

Z. Rajić

04. 03. 2021. u 16:33

ČLANOVI UG "Štrand" i Moto-kluba "Kraljevi" iz Sivca započeli su veliku akciju uređenja obližnjeg zaseoka i izletišta Mali Stapar, smeštenog na obalama Velikog i Malog bačkog kanala.

Spomenik Panoniji na obali kanala / Foto Tomi Tamaš

Kruna posla, kako je najavio Aleksandar Ćurić iz udruženja "Štrand", biće restauracija spomenika zvanog Carica na mestu gde se od Velikog odvaja Mali bački kanal.

Spomenik je podignut na kamenu temeljcu položenom 1872. godine, kad je počelo kopanje Malog bačkog kanala, koji je u početku nosio ime cara Franca Jozefa, a kasnije kralja Aleksandra. Starosedeoci povezuju spomenik sa caricom Marijom Terezijom, ali je njegov naziv Regina Pannonia - Kraljica Panonija, i posvećen je, objašnjava Ćurić, Panoniji - boginji plodnosti.

Ženska statua na postolju spomenika je obezglavljena, a smatra se da je to učinjeno 1915. godine, kad su Srbi, koji su živeli na Malom Staparu, u znak protesta protiv Austrougarske otkinuli glavu "carice" i bacili je u kanal. Navodno je austrougarska vlast pronalazaču obećavala veliku nagradu, pa su sa svih strana na Mali bački kanal dolazili ronioci, ali glava do danas nije pronađena.

- Sem restauracije, na kojoj će biti angažovani brojni stručnjaci, planirano je i uređenje platoa oko spomenika, sa izgradnjom amfiteatra za koncerte i ostala kulturna dešavanja - predočio je Ćurić.

Predstavnici Opštine, MZ i udruženja "Štrand" / Foto Tomi Tamaš

Damjan Miljanić, predsednik opštine Kula, kojoj pripada Mali Stapar, rekao je da je za uređenje ovog izletišta zasad obezbeđeno oko 11 miliona dinara, a nova izdvajanja biće određena kad se uradi projektna dokumentacija za vraćanje spomenika u prvobitno stanje.

I KOMUNALCI

- UREĐENjE Malog Stapara sjajan je primer aktiviranja institucija na inicijativu jedne nevladine organizacije, u ovom slučaju UG "Štrand". U projekat su uključeni JVP "Vode Vojvodine", Opština Kula, MZ Sivac i JKP "Radnik" iz Sivca - naveo je Miljanić.

Pogledajte više