LABUDOVI VRŠČANIMA PRIRASLI ZA SRCE: Pokrenuta inicijativa da se na Gradskom jezeru oformi ostrvce samo za njih

J. J. Baljak

03. 03. 2021. u 19:21

LABUDOVI, koji su prvi put prezimili na Gradskom jezeru u Vršcu, toliko su prirasli za srce Vrščanima, da su pokrenuli inicijativu da se na sredini ovog omiljenog gradskog kupališta oformi ostrvce ili postavi splav samo za njih.

Foto: Veronika Pavkov

Na taj način bi omogućili da makar jedan par ovih gracioznih ptica ostane na jezeru tokom cele godine, čak i kada krene kupališna sezona.

Stručnjaci svakako ističu da nije za očekivati da će celo jato, koje je u jednom trenutku imalo čak 22 mlade ptice, tu ostati tokom cele godine. Naročito zato što je ta vodena površina dovoljna samo za jedan par sa mladuncima.

Foto: Veronika Pavkov

Inače, osim što predstavljaju praznik za oči, ove graciozne ptice su i korisne, jer su pojele svu travu u plićim delovima jezera, kao i na priobalju, i tako „pomogle“ radnicima JKP „Drugi oktobar“, koji su zaduženi za održavanje ove vodene površine. Zahvaljujući njima, voda u jezeru nikada nije bila čistija u ovom periodu.

Foto: Veronika Pavkov

Ipak, zbog sve manje hrane, oni su osetili potrebu da promene sredinu, pa sada tu ima 13 labudova.

Kako bi produžili njihov boravak u Vršcu, građanima se savetuje da im donose hranu, ali nikako hleb, već samo travu, žito i kukuruz.

Pogledajte više