PREMINULO ČETVORO KRALJEVČANA Dr Čekanac: Situacija će se narednih dana još pogoršati

G.Ćirović

03. 03. 2021. u 15:05

OD ukupno 389 testiranih uzoraka brisa sa teritorije Kraljeva, od kojih 124 PCR i 265 antigen metodom, na kovid-19 pozitivno je 112. Lošu epidemiološku situaciju zaokružuje podatak da je tokom minulih 24 sata od posledica korone preminulo još četvoro kovid pacijenata iz grada na Ibru.

Foto: G.Šljivić

Ovo je izjavio epidemiolog prof.dr Radovan Čekanac, koordinator za zdravstvena pitanja kraljevačkog Gradskog kriznog štaba.

- Od početka epidemije u Kraljevu je preminulo ukupno 215 građana, a samo od novembra prošle godine 175. To su veoma visoke cifre. I u bolnici polako prelazimo 50 odsto kapaciteta, a prema mojoj prognozi epidemiološka situacija će se narednih dana još pogoršati - rekao je prof.dr Čekanac.

U Kraljevu je od 18. februara koronom zaraženo 1.319 građana, dok je od izbijanja epidemije do sada ukupno registrovano 13.196 slučajeva infekcije.

- Uz očigledno nepoštovanje epidemioloških mera, primećeno je i da je oslabljen imunitet onih koji su već preležali kovid tako da, ako smo u decembru imali imunitet od 75 odsto, sada smo opet na početku. Asimptomstski slučajevi ranije nisu oboljevali, ali sada imamo i takve situacije – naglasio je Čekanac.

U kraljevačkoj Opštoj bolnici „Studenica“ hospitaloizovano je 62 kovid pacijenata od kojih je na intenzivnoj nezi zbrinuto 10 - šestoro na respiratoru i troje na neinvazivnoj ventilaciji. Kako je saopšteno, u ovoj ustanovi je tokom proteklih 24 sata preminulo ukupno petoro pacijenta od kojih je četvoro sa teritorije Kraljeva, 13 je novoprimljenih, a petoro otpušteno sa bolničkog lečenja. U navedenom periodu u Kovid ambulanti obavljeno je 150 pregleda.

Pogledajte više