ZBOG DABROVA NJIVE U VODI: Konačno otkriveno zašto su, i bez padavina, poplavljene oranice u selu Ostružanj nedaleko od Osečine

B. PUZOVIĆ

03. 03. 2021. u 08:25

DOMAĆINI iz sela Ostružnja kod Osečine ne mogu da obrađuju svoja imanja jer su im njive neprestano pod vodom, najpre su mislili da je pukla neka vodovodna cev, a naposletku su otkrili da su za poplavu "krivi" - dabrovi!

Foto Privatna arhiva

Naime, u jednoj od pritoka rečice Ostružanjke, koja se uliva u Jadar, proletos su se naselile pomenute zakonom strogo zaštićene životinje koje seku stabla i u koritu prave brane. Pretpostavlja se da su dabrovi stigli iz Mačve i Jadra, gde su se, prethodno, proširili iz Zasavice koja je poznata i po tome što je u nju - pre više od decenije - pušteno 35 primeraka prethodno dopremljenih iz Nemačke...

- Voda se najpre pojavila u mom malinjaku i to za vreme suše, što je bilo veoma čudno, pa su komunalci uporno tražili gde je pukla vodovodna cev, jer je to bilo jedino logično - kaže Miodrag Matić iz Ostružnja.

Za brane samo mehanizacija

U OSTRUŽNjU kažu da brane svaki čas moraju da rasturaju, ali su one tako čvrsto sastavljene da je to veoma teško bez mehanizacije, pa veruju da će prvi čovek Osečine Nikola Tomić - koji je upoznat sa problemom - u dogovoru sa društvima za zaštitu životinja i Upravom za veterinu pronaći svima prihvatljivo rešenje.

- Tek kasnije smo na parcelama pronašli branu od granja, šaše kukuruza i palija, pa shvatili da su u pitanju dabrovi.

- Zbog vode, moj malinjak se gotovo čitav osušio. Lane sam izgubio tonu roda, što je oko 300.000 zarade, a šteta je još veća jer parcelu uzimam u zakup.

Pogledajte više