MOBILNA ZAŠTITA OD POPLAVA: Simulaciona vežba pripadnika Civilne zaštite u Kraljevu (FOTO)

G. Ć.

01. 03. 2021. u 12:15

POVODOM Međunarodnog dana civilne zaštite, pripadnici Odeljenja za poslove civilne zaštite kraljevačke Gradske uprave sproveli su simulacionu vežbu predstavljajući inovativna rešenja odbrane od poplava korišćenjem protivplavnih mobilnih brana.

Foto: G. Šljivić

U sklopu vežbe na gradskoj plaži kraj Ibra, pripadnici ovdašnje Civilne zaštite, u saradnji sa svojim kolegama iz Zrenjanina, postavili su mobilnu branu koja je ovim prikazom za cilj imala zaštitu sportske infrastrukture i objekata na obali reke.

- Kroz projekat „EU za Srbiju otpornu na katastrofe“ koji sprovode EU i Kancelarija za javna ulaganja Vlade Srbije, mobilni protivplavni sistem odbrane od poplave namenjen je za 18 gradova i opština u slivu Zapadne Morave, a u Kraljevo je dopremljeno 600 dužnih metara brane – kaže Zdravko Maksimović, rukovodilac ovdašnjeg Odeljenja za poslove civilne zaštite.

On je ovom prilikom najavio da će uskoro biti sprovedena vežba postavljanja brane i na kritičnim tačkama vodotokova ostalih 17 gradova i opština u slivu Zapadne Morave, kao i rekonstrukciju objekta na Rudnu koji bi trebalo da postane regionalni centar za obuku pripadnika civilne zaštite.

- Uz to, u saradnji sa Ministarstvom prosvete nastavićemo uspostavljanje sistema civilne zaštite u svim školama širom Srbije – naglasio je Maksimović. - Želja nam je da 13. oktobar, Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, obeležimo zajedničkom petominutnom vežbom evakuacije školskih objekata.

Pogledajte više