KROZ KROV SPUŠTEN OGROMAN EKO-BUBANJ: Pogledajte današnju akciju u Gradskoj toplani Kruševac (FOTO)

S.B.

24. 02. 2021. u 21:17

NAJVAŽNIJI deo drugog kotla na ugalj, tzv.”eko-bubanj”, spušten je danas nakon remonta kroz krov postrojenja Gradske toplane u Kruševcu.

Foto: Toplana Kruševac

U ovom preduzeću predočavaju da će nakon postavljanja kotla, povezivanja sa ložištem, ispitivanja pritiska i izolacije,novi kotao biće pušten u rad najkasnije do 20. marta.

- Vrednost ove investicije iznosi 120 miliona dinara,a radovima smo smanjili smo gubitke na mreži za nekih 30 posto i u godinama koje dolaze trudićemo se da dobijemo što bolji kvalitet grejanja - navodi Dušan Gvozdenović, direktor JKP Gradska Toplana Kruševac, dodajući da se grejanje biti obezbeđeno kombinovanim modelima, odnosno kroz različite sirovine: ugalj i gas.

Sličan poduhvat nakon remonta prvog kotla izveden je u oktobru 2019.godine. Iz vazduha je tada, kao i danas, ubačen kotao težak čak 53 tone, uz pomoć specijalnih mašina, sa milimetarskim podešavanjima i posebno obučenim majstorima za rad na visinama.

Vlada Republike Srbije je kroz program Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima investirala oko 500 miliona dinara u kompletnu rekonstrukciju kruševačke Toplane. Kako su “Novosti” redovno izveštavale, do pre godinu i po dana Toplana je imala redovne havarije, česte prekide u distribuciji toplotne energije i uglavnom, nezadovoljne korisnike.

Potom se ušlo u rekonstrukciju, prvu ozbiljniju nakon 1982. godine: remontovana su dva kotla na ugalj, ali sređena i dva gasna kotla koja godinama nisu bila u funkciji.

Pogledajte više