JOŠ OPLAKUJU STABLA: Posečene jele i platani na oltaru rekonstrukcije Trga Kralja Milana u Nišu

D. ALIHODžIĆ

23. 02. 2021. u 06:08

POSEČENI platani i jele minule sedmice na Trgu kralja Milana koji se upravo rekonstruiše, još uvek su goruća tema u Nišu.

Foto D. Alihodžić

Dok ovdašnja opozicija optužuje vlast da Nišlijama ukida pravo na vazduh, jer uništavaju "pluća grada", gradonačelnica Dragana Sotirovski odgovara da je projekat usvojen u vreme prethodne vlasti i one koji je sada prozivaju optužuje za - politikantstvo.

Dragana Sotirovski, Foto Tanjug

- Seča stabala je direktna posledica loše sprovedenog tendera i zamisli lokalne vlasti da se 540 miliona dinara investira u već popločani Trg. Na bahato ponašanje lokalne samouprave smo ukazali još prošlog maja, kada smo protiv tenderske komisije i odgovornih rukovodilaca Odeljenju za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije pri Višem tužilaštvu podneli prijavu - kaže odbornik koalicije pod nazivom "Niš, moj grad" Branislav Jovanović, dok njegove kolege Dragoslav Ćirković i Miodrag Stanković smatraju da se ovim forsira "interes privatnih investitora".

Zaštita, ipak, selektivna?

IZ Zavoda za zaštitu prirode u Nišu tvrde da su propisali uslove koji se odnose na zelene površine i očuvanje biodiverziteta i to na čitavoj teritoriji grada, a ne samo pomenutog Trga. I, potrebno je obezbediti maksimalno očuvanje, unapređenje i zaštitu postojećih javnih zelenih i šumskih površina, te grupa drveća, drvoreda, pojedinačnih stabala, živica, međa i šibljaka... Ali, posečena stabla na Trgu kralja Milana nisu obuhvaćena Zakonom o zaštiti prirode!

Pokušaj da objašnjenje dobijemo i u Kabinetu gradonačelnika završio se usmenim odgovorom Anite Živković koja je tamo zadužena za saradnju sa medijima - da će nam "proslediti odgovor kada ga bude i ona dobila". U međuvremenu je Dragana Sotirovski u nastupima na lokalnoj televiziji pojasnila da je projekat rekonstrukcije Trga nasleđen...

Tamara Milenković Kerković, Foto D. Alihodžić

- Seča drveća ima svoju cenu i ona nije samo ekonomska, već i ekološka, istorijska, emotivna... Svako od posečenih stabala je vredno najmanje 100.000 dinara, kedrovi i mnogo više, a primerci koji su bili stari i po više od jednog veka su sa godinama postajali neprocenjivi. Zato najavljujem da će, kada i aktuelna vlast postane bivša, oni koji su naložili i potpisali ovakve odluke snositi i ličnu materijalnu odgovornost - zaključuje predsednik pokreta Dveri u Nišu Tamara Milenković Kerković.

Pogledajte više