ARSENA U ČAŠI NAPRETEK: Privremeno zabranjena upotreba vode za piće u opštini Novi Kneževac

R. Šegrt

22. 02. 2021. u 08:25

POKRAJINSKI sekretarijat za sanitarni nadzor i javno zdravlje privremeno je zabranio upotrebu vode za piće u Novom Kneževcu i okolnim naseljima u toj opštini, jer sadrži više arsena nego što je dozvoljeno.

Foto Ž. Knežević

Ova mera uvedena je ovog meseca nakon redovne kontrole kvaliteta vode za piće, koju radi Zavod za javno zdravlje u Kikindi.

Analizom 23 uzorka, konstatovano je da prisustvo arsena nije veće od dozvoljenih 0,01 miligram po litru samo u selu Đala. Međutim, ova situacija nije novost, a predsednik ove opštine Radovan Uverić kaže da je voda lošeg kvaliteta odvajkada. Ona je hemijski neispravna, kao i u susednim i mnogim opštinama u Vojvodini.

- Voda nam je istog kvaliteta već godinama. Bila je istog kvaliteta i pre pet i deset i pedeset godina, jer se crpi sa vodonosnog sloja sa dubine od 200 metara i ona je takva već na izvorištu. To je stalni kvalitet i nije se sada koncetracija arsena drastično povećala.

Radovan Uverić, Foto R. Šegrt

Oduvek ga je bilo u vodi samo se promenila dozvoljena granica, a podaci se javno objavljuju i ne prikrivamo ih, kako se to nekada radilo. Nismo mi u ništa lošijoj situaciji od susednih opština, jer je koncentracija arsena kod nas tri puta veća, a u nekim opštinama je daleko iznad propisane granice. Podatke ne krijemo, objavljuju se na sajtu JKP i Opštine - objašnjava i poredi Uverić.

LOŠE I U OKRUŽENjU

Voda za piće u mnogim opštinama u Vojvodini je hemijski neispravna, a bakteriološki dobra jer se hloriše, kao što se radi u Kikindi. U ovom gradu voda iz vodovoda nije zabranjena, ali jeste u drugim opština istog, Severnobanatskog upravnog okruga.

- Zabrane, osim Novog Kneževca, imaju i opštine Kanjiža i Ada - navodi Uverić.

Predsednik novokneževačke opštine tvrdi da nema razloga za paniku, jer se kvalitet vode za piće u Novom Kneževcu, u stvari, ne menja decenijama. Jedino rešenje za dobijanje zdrave vode za piće, kao i u mnogim gradovima i opštinama u Vojvodini, jeste izgradnja postrojenja za prečišćavanje.

Foto R. Šegrt

- Opština Novi Kneževac planira izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode. Međutim, to nije ni jednostavna ni jeftina investicija - navodi Uverić i tvrdi:

- Situacija u Novom Kneževcu je dosta dobra u odnosu na susedne opštine i na celu Vojvodinu. Moramo da znamo da je sastav zemljišta takav da već na izvorištu imamo loš kvalitet vode za piće.

Pogledajte više