NOVE CENE OD 1. MARTA: Lokalna samouprava u Leskovcu odobrila poskupljenja grejanja, kanalizacije i usluga u SRC "Dubočica"

I. MITIĆ

22. 02. 2021. u 06:21

LESKOVČANE, od 1. marta, očekuje talas poskupljenja, a nove cene su najavljene za usluge isporuke toplotne energije, korišćenje kanalizacije i ulaznice, odnosno zakup prostora u sportsko-rekreacionom centru (SRC) "Dubočica".

Foto I. Mitić

Za grejanje stambenog prostora će ubuduće trebati devet odsto više novca nego sada, odnosno poskupljenje iznosi gotovo sedam dinara po kvadratu. Istovremeno, nova cena zagrevanja poslovnog prostora je povećana za 4,6 odsto, odnosno za četiri i po dinara po kvadratu. Konkretno, grejanje stana od 50 kvadrata će poskupeti za 381, a lokala od 25 kvadrata za bezmalo 124 dinara, uključujući i porez.

Inače, cena grejanja u Leskovcu nije menjana tokom posledih pet godina, a nadležni tvrde da su energenti za to vreme poskupeli više puta. Kako je obrazloženo, ovo je osnovni razlog zbog kojeg je Gradsko veće odobrilo više cene usluga JKP "Toplana", iz kojeg poručuju da je ova neusklađenost uticala na to da prošlu godinu završe sa gubitkom od 18,3 miliona dinara.

BESPLATNO

GRADSKO veće je i ove godine socijalno ugrožene i teško bolesne korisnike usluga leskovačke "Toplane" oslobodilo obaveze plaćanja računa. Kao i dosad, ovu pogodnost mogu da koriste korisnici novčane socijalne pomoći, kao i domaćinstva koja su ostvarila pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica - posredstvom ovdašnjeg Centra za socijalni rad.

- Po metodologiji nadležnog ministarstva, cenu grejanja bi trebalo povećati i do 20 odsto, dok je "Toplana" tražila korekciju za 14 procenata. Nismo prihvatili ništa od toga, već smo se odlučili za razumno rešenje koje će doprineti finansijskoj revitalizaciji preduzeća, a pritom neće biti veliki udar na standard građana - ističe gradonačelnik Goran Cvetanović, zamerajući čelnicima pomenutog preduzeća to što mrežu ne širi zadovoljavajućom brzinom.

POSTROJENjE Ovde nastaje toplotna energija za grad na Veternici, Foto GU u Leskovcu

Kaže i to da će, čak i posle poskupljenja, cene grejanja u Leskovcu biti najniže u odnosu na gradove slične veličine.

Naknada za korišćenje kanalizacije biće veća za 8,36 odsto - sa sadašnjih 11,87 na 17,81 dinar. Cena vode ostaje ista, pa će objedinjeni računi leskovačkog "Vodovoda" biti veći za šest dinara po kubiku, a cilj ove korekcije je da se prikupi deo sredstava neophodnih da ovo javno preduzeće nabavi mašinu za čišćenje i održavanje mreže.

"AVANTURA PARK"

PO isteku roka od 12 meseci, tokom kojeg su svi zainteresovani mogli besplatno da uđu u "Avantura park", ubuduće će 30 minuta biravka u ovom atraktivnom prostoru koštati 100 dinara. Sat na teniskom terenu će se naplaćivati 300, korišćenje teretane - 150, a boravak u kuglani 200 dinara, dok će metar kvadratni reklamnog prostora u i oko svih objekata SRC biti naplaćivan po 800 dinara mesečno.

Nove cene su odobrene i SRC "Dubočica", tim pre što nisu menjane čak deceniju i po.

Odrasli će ulaznicu na bazen plaćati 120, deca od pet do 10 godina i penzioneri - 80, a za noćno kupanje će se naplaćivati 150 dinara. Ulaz će biti besplatan za decu mlađu od pet godina, osobe sa invaliditetom, studenti sa izuzetno visokim prosekom ocena, "vukovce" i rekonvalescente, koji će bez nadoknade moći da koriste i ostale sadržaje "Dubočice".

Određene su i cene zakupa prostora u novosagrađenoj sportskoj hali "Partizan". I, sat treninga će koštati 3.500, celodnevno iznajmljivanje 65.000, odnosno 100.000 dinara ako se montira bina. Organizatori utakmica zakup nove hale plaćaće 12.000 dinara.
 

Pogledajte više