"GUSLE" ĆE SE ČUTI ZA DEVET MILIONA: Grad Kikida finansiraće ove godine rad 12 udruženja građana od posebnog značaja

R. Šegrt

19. 02. 2021. u 08:38

OD 18 udruženja građana u Kikindi, koja su konkurisala za novac iz gradske kase, finansijsku podršku ove godine dobilo je njih 12 koja su od posebnog značaja.

Foto R. Šegrt

Njihov rad biće finansiran sa 28,5 miliona dinara. Istu sumu grad je izdvojio i prošle godine.

Najviše novca dobiće Akademsko društvo za negovanje muzike "Gusle", čak devet miliona, Gradskom vatrogasnom savezu dodeljeno je 6,5 miliona, Dečjem pozorištu "Lane" 3,6 miliona, KUD "Eđšeg" dobiće 2,8 miliona, a mađarski obrazovni, kulturni i omladinski centar "Torontal" računa na 1,7 miliona. Ostalih sedam organizacija: Gradsko udruženje penzionera, SUBNOR-a, dva udruženja slepih i jedno gluvih osoba, udruženje ratnih vojnih veterana i društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama dobijaju pojedinačno manje od molion, od 350.000 do 820.000 dinara.

ULAGANjE Grad finansira udruženje građana, Foto R. Šegrt

- Sredstva od grada znače život našeg društva, jer da nije razumevanja grada ne bismo opstali. Kultura nije tržišna kategorija, već, otkako je sveta i veka, to je oblast kojoj se donira i poklanja. "Gusle" su pre nekoliko dana napunile 145 godina postojanja i nadamo se da će naredna sezona biti koncertna i da ćemo se vratiti koncertima i festivalima - izjavio je Zoran Petrović, direktor ADZNM "Gusle".

ČUVARI TRADICIJE

NA ovaj način grad pokazuje da uvažava njihov rad i značaj za očuvanje kulture, umetnosti, tradicije, našeg jezika i identiteta nacionalnih manjina. Podržavamo i rad udruženja koja se bave socijalnom zaštitom i humanitarnim radom - navela je Jakšić Kiurski.

Zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski objasnila je da je finansijski podržan rad udruženja koja doprinose očuvanju nacionalnog identita većinskog naroda, ali i nacionalnih manjina, kao i udruženja iz oblasti socijalne zaštite, humanitarnog i volonterskog rada.

Pogledajte više