FABRIKA ČUVA DUNAV: Novi Sad sve bliži početku izgradnje centralnog prečistača otpadnih voda

Z. GRUMIĆ

18. 02. 2021. u 06:21

PLANIRANO je da za izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda Novom Sadu bude obezbeđeno 140 miliona evra, izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević, koji je zajedno sa ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović juče obišao novoizgrađenu glavnu crpnu stanicu kod Žeželjevog mosta.

Foto Pres služba Grada

- Imamo sjajne vesti iz Vlade Republike Srbije, a to je da smo ušli u međudržavni sporazum sa ino-finansijerima za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda, kao i 90 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže u Novom Sadu - istakao je gradonačelnik.

- Zahvaljujući predsedniku države i Vladi, prvi put se priča o realizaciji tog važnog projekta, a ne samo o tome kako je centralni prečistač otpadnih voda potreban. U te svrhe planirano je da za Novi Sad bude obezbeđeno 140 miliona evra. Sve pohvale JKP "Vodovod i kanalizacija" koji su bili dobro pripremljeni sa projektima, a naš tim, u saradnji sa relevantnim ministarstvima, vodiće računa o tome da tehnologija i standardi prilikom izgradnje postrojenja budu na najvišem nivou i da konačno čuvamo naš Dunav.

DIVLjE DEPONIJE

MINISTARKA je napomenula da predstoji i izrada projektne dokumentacije za regionalni centar za upravljanje otpadom, koji će obuhvatiti sedam opština. Grad Novi Sad je, kako je dodala, resornom ministarstvu prijavio i veći broj lokacija na kojima je potrebno uklanjanje divljih deponija.

Za izgradnju crpne stanice iz gradskog budžeta izdvojeno je gotovo milijardu dinara.

Prečistač će biti smešten u Petrovaradinu na lokaciji posle fabrike "Pobeda". Grad ove godine kreće u pribavljanje kompletnog zemljišta, odnosno u otkup parcela koje još nisu naše.

Ministarka Irena Vujović istakla je da je u Novom Sadu u prethodnih nekoliko godina uočen problem sušenja stabala.

- Zato smo u saradnji sa rukovodstvom Grada, odlučili da reagujemo tako što ćemo sufinansirati projekte za uvođenje savremenih zalivnih sistema - rekla je Vujovićeva.

Pogledajte više