KRUŠEVAČKO POZORIŠTE: Posthumno priznanje za velikog Zorana Lozančića

S.BABOVIĆ

15. 02. 2021. u 15:29

POVELjA za doprinos osnivanju i razvoju 13. Festivala pozorišta za decu “Kruška” u Kruševcu sutra će biti posthumno dodeljena Zoranu Lozančiću (1953-2019).

Foto: Kruševačko pozorište

Priznanje će primiti Lola Lozančić, supruga jednog od najvećih glumaca i režisera dečijih predstava u Srbiji. Lozančić je režirao devet predstava u Kruševačkom pozorištu: mnoge su bile nagrađivane, godinama igrane i važile za neke od najboljih koje su se za najmlađu publiku igrale na kruševačkoj sceni (“Čarobnjak iz Oza”, “Tri praseta”,”Aladin”,”Ružno pače”).

Foto: Kruševačko pozorište

Zoran Lozančić je karijeru počeo u Narodnom pozorištu u Nišu, jedno vreme igrao u pirotskom pozorištu,a od 1983. godine bio je stalni čan Pozorišta lutaka Niš, gde je odigrao više od 80 premijera. S uspehom je režirao u Nišu i u drugim pozorištima u Srbiji. Bio je glumac-lutkar, glumac-animator, a prvu režiju postavlja 1993. godine sa komadom “Olovka piše srcem”.

Foto: Kruševačko pozorište

Nagrađivan je za glumu, kao autor najbolje predstave, režiser, ali i animaciju, kreaciju lutaka, režiju. Njegova predstava “Carev zatočnik” iz 2005.godine osvojila je neverovatnih 19 nagrada na nacionalnim i internacionalnim festivalima i pet nagrad na bijenalu scenskog dizajna Srbije, čime je postala najnagrađivanija predstava u istoriji poznatog niškog Pozorišta lutka.

Foto: Kruševačko pozorište

Lozančić je rado režirao u Kruševačkom pozorištu, a kako je isticao svojevremeno za “Novosti”, na toj sceni se oduvek osećao kao kod kuće. Glumce je poznavao odlično i svako stvaranje novog komada bio je poseban izazov. Uručenjem nagrade u Kruševcu nakon odigrane druge predstave “Tihi dečak”, Pozorišta za decu Kragujevac, biće i završen revijalni festival “Kruška”,koji je trajao od 12. februara.

Pogledajte više