SOBE SPREMNE, ALI ZVRJE PRAZNE: Gerontološki centar u Kikindi još nema dozvolu za prihvatilište za osobe bez trajnog smeštaja

R. Šegrt

13. 02. 2021. u 07:20

PRIHVATILIŠTE za osobe bez trajnog smeštaja u Kikindi u najboljem slučaju počeće da radi tek na leto, ali samo pod uslovom da Gerontološki centar do tada dobije licencu za pružanje te usluge socijalne zaštite.

Foto R. Šegrt

Ova dozvola nedostaje, iako je objekat potpuno opremljen, još sredinom prošle godine, ali komforne i uređene sobe još su prazne. Osim licence, nedostaju i kadrovi, lekari i medicinske sestre, a nejasno je i kako će se ustanova finansirati, jer bi trebalo da bude regionalnog karaktera, za Grad Kikindu i pet opština Severnobanatskog okruga: Sentu, Adu, Čoku, Novi Kneževac i Kanjižu.

- Lokalne samouprave imaju zakonsku obavezu da pri ustanovi socijalne zaštite poseduju objekat za smeštaj stambeno i materijalno nezbrinutih. Grad Kikinda izdvojiće sredstva za funkcionisanje prhvatilišta, a ostatak bi trebalo da obezbede opštine okruga. Socijalna ustanova ovog tipa potrebna je svima - navodi Mladen Bogdan, predsednik Gradske skupštine Kikinde.

PRILAGOĐENO I INVALIDIMA

KAPACITET prihvatilišta je 21 krevet. Prilagođeno je i za osobe sa invaliditetom. Ima ambulantu, a korisnici će imati psiho-socijalnu podršku. Za to su potrebni lekari, medicinski tehničari i psiholozi. U objekat je uloženo oko 10 miliona dinara, Pokrajina je uložila šest miliona, a ostatak su finansirali Kikinda i Gerontološki centar.

O svemu ovome razgovaralo se i na sednici Saveta Severnobanatskog upravnog okruga, ali detalji još nisu definisani.

Milivoj Linjački, Foto R. Šegrt

- Tema je otvorena. Većina opština okruga zainteresovana je za učešće u finansiranju rada prihvatilišta. Treba da se definiše budžet ustanove, pa tek onda da se u šest lokalnih budžeta, odredi iznos za ovu namenu. Učešće svake od njih zavisiće i od broja stanovnika - objašnjava Milivoj Linjački, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga.

Buduće prihvatilište, pored novog i starog doma, bilo bi treća organizaciona jedinica Gerontološkog centra. Međutim, ta ustanova ima licencu da se bavi samo gerontologijom.

Za buduće prihvatilište preuređen je i potpuno opremljen veći deo nekadašnjeg Doma učenika u Ulici Đure Jakšića.
 

Pogledajte više