BORBA PROTIV DEPONIJE ČUVA JEZERO ĆELIJE: Počelo čišćenje priobalja reke Blatašnice

S. BABOVIĆ, D. ZEČEVIĆ

11. 02. 2021. u 11:07

POČELO je čišćenje priobalja reke Blatašnice na teritoriji opštine Blace, odakle se krajem januara u jezero Ćelije kod Kruševca slila velika količina komunalnog otpada.

Foto:JKP Vodovod Kruševac

Dramatične fotografije sa akumulacije koje su “Novosti” objavile pre dve nedelje uznemirile su mnoge, posebno što je poznato da se više od 100.000 ljudi vodom snabdeva iz ovog veštačkog jezera.

Foto:JKP Vodovod Kruševac

Ekipe JKP Vodovod i JKP Blace krenule su sa uklanjanjem divlje deponije sa obale Blatašnice na potezu Jankove klisure.

- Ovo je jedna od zajedničkih akcija koje se preduzimaju za zaštitu vodotokova u slivu jezera - navodi Saša Antić, izvršni direktor za sanitarnu zaštitu akumulacije i održivi razvoj u kruševačkom Vodovodu.- Sličnu akciju imaćemo i na obalama Rasine na teritoriji opštine Brus.

Foto:JKP Vodovod Kruševac

Suzana Veljović, pomoćnica predsednika opštine Blace, podseća da su Kruševac, Brus i Blace prošle godine potpisali sporazume o upravljanju čvrstim komunalnim otpadom, kao i da se sada ulazi u potrebne procedure kako bi se realizovale sve dogovorene aktivnosti.

Prema rečima Ivana Perezanovića, pomoćnika gradonačelnice Kruševca za ekologiju, više potpisanih međuopštinskih sporazuma ukazuje na dobru saradnju u ovoj oblasti.

Foto:JKP Vodovod Kruševac

 - Sledi nam potpisivanje sporazuma o izgradnji sistema za prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji Brusa i Blaca, i taj će sporazum biti još jedan korak više u sistemu zaštite jezera – ističe Ivan Parezanović.

Kako su “Novosti” pisale, radnici JKP Vovodod i Ribočuvarske službe “Rasina” su uspeli da krajem januara uz pomoć čelične sajle na jezeru zadrže velike količine komunalnog otpada,čime je srečen prodor ka vodozahvatu i ugrožavanje regionalnog sistema za vodosnabdevanje. Iz vode je izvučeno 150 džakova smeća.

Pogledajte više