MHE "ZVONCI" UMALO KOBNA: Pokret "Odbranimo reke Stare planine" u Babušnici o odnosu sa lokalnim vlastima

V. Ć.

11. 02. 2021. u 07:26

AKTUELNA lokalna samouprava u Babušnici, kako ističu u pokretu nazvanom "Odbranimo reke Stare planine" (ORSP), za razliku od prethodnika ima više razumevanja za probleme koji su se pojavili oko izgradnje MHE na teriotoriji ove lokalne samouprave, pre svega u Rakiti.

Foto V. Ćirić

Predsednik Opštine Ivana Stojičić kaže da čekaju okončanje mnogih sudskih sporova i stav Ministarstva građevinarstva oko izdradnje pomenute mini-hidrocentrale, pa će postupiti u skladu sa zakonom, odnosno sa odlukama državnih institucija. Već su, međutim, pokrenuli inicijativu da iz Prostornog plana Babušnice budu izbrisane sve potencijalne lokacije za koje su istekle građevinske dozovole.

Iz pokreta ORSP zahtevaju i sprečavanje puštanja u rad MHE "Zvonci", jer se investitor oglušio o rešenje kojim mu je naloženo da iz korita reke izvadi cevi, pa su žitelji istoimenog mesta tokom minulih poplava bili na ivici tragedije, odnosno nemerljive štete od naleta mulja i šljunka.

- Investitor je porušio prirodne brane u koritu reke, pokrenuo tri klizišta i ljude izložio direktnoj opasnosti - tvrdi Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta "Odbranimo reke Stare planine".

Pogledajte više