PLIVANJE JE BILO OPASNO PO ŽIVOT: Obnova zatvorenog bazena SC "Jezero" u Kikindi "progutala" 15,5 miliona i traje godinama

R. Šegrt

10. 02. 2021. u 07:26

KADA je pre tri godine počela obnova velikog zatvorenog bazena Sportskog centra "Jezero" u Kikindi, prvi put posle 40 godina, iz pokrajinske i gradske kase uloženo je oko 7,5 miliona dinara, ali očigledno nije sve urađeno kvalitetno, pa je sada morala da se radi sanacija pojedinih delova.

Foto R. Šegrt

Direktor "Jezera" Dejan Pudar tvrdi da je bila neophodna hitna popravka prozora u školjci bazena, jer je voda počela da curi u postrojenje što je moglo da izazove veliku havariju i štetu i ozbiljno ugrozi plivače.

U rekonstrukciju zatvorenog bazena, poslednje tri godine uloženo oko 15,5 miliona dinara. Ove godine obnova bazena je nastavljena, iz gradske kase je uloženo oko osam miliona dinara, a najviše je potrošeno za postavljanje nove LED rasvete, koja omogućava uštedu od oko 80 odsto električne energije. Pudar kaže da ona pruža i najbolje uslove za takmičenje u vodenim sportovima.

OTVORENO

Posle dva meseca pauze zbog radova, redovne treninge u velikom zatvorenom bazenu ponovo su počeli plivači, vaterpolisti i ronioci. Od juče je bazen dostupan i građanima rekreativcima, i to od 13 do 18 sati.

ULAGANjE Direktor Pudar i gradonačelnik Lukač, Foto R. Šegrt

- Osim prozora, sanirali smo i prelivni sistem koji je bio na izdisaju, jer je star 40 godina. Sve to se nalazi u postrojenju bazena. Osim toga, prethodna dva meseca, postavljena je i nova keramika koja sprečava ulazak hladnog vazduha i na bazenu je mnogo toplije. Potpuno smo sanarali tuš kabine i sada liče na one u spa centrima, kao i muški sanitarni čvor. Oko bazena je postavljena protivklizna staza, što obezbeđuje sigurnost korisnika, ali je to samo prelazno rešenje dok ne nađemo bolje - nabrojao je Pudar.

- Pored svih radova, najvažnije bi bilo rekonstruisati "srce", sistem, odnosno postrojenje bazena, jer je staro 40 godina.

PROPUST Kroz prozor u školjci curila voda u postrojenje, Foto R. Šegrt

On je najavio radove i na malom bazenu koji se finansiraju preko projekta Evropske komisije. Obnova još uvek traje, pa nije poznata celokupna suma ulaganja.

- Ove godine nastavili smo rekonstrukciju. U narednom periodu obnavljaćemo postojeću sportsku infrastrukturu, kako bi Kikinda mogla da organizuje neko međunarodno takmičenje - izjavio je gradonačelnik Nikola Lukač.

Pogledajte više