UGROŽENO OKO 2.000 SVINJA: Afrička kuga preti da desetkuje stočni fond u Aleksincu (VIDEO)

D. ALIHODžIĆ

09. 02. 2021. u 12:15

ZBOG afričke kuge svinja, dosad je u aleksinačkim selima Mozgovo i Kraljevo uništeno stotinak grla, a meštani strahuju da će slična sudbina zadesiti još oko 2.000 grla, koliko se procenjuje da ih ukupno ima.

Foto D. Alihodžić

Nadležni, s druge strane, tvrde da su tokom poslednjih 10 dana preduzete sve mere da bi se širenje bolesti zaustavilo.

- Ekipe veterinara i veterinarskih inspektora koji popisuju grla i uzimaju briseve od sumnjivih su neprekidno na terenu. I, ako je bris makar jedne pozitivan, uklanjaju se sve svinje iz tog domaćinstva. Pratimo i kontakte koje su ukućani imali sa ostalim gazdinstvima, jer se ne zna kako je zaraza stigla, a afrička kuga se najpre pojavila u dva domaćinstva iz Mozgova, gde se u čak 180 kuća gaji ukupno 1.800 svinja - kaže republički veterinarski inspektor i rukovodilac Kriznog centra za suzbijanje afričke kuge svinja na teritoriji južne Srbije Miroljub Marjanović.

 

ZAMRZIVAČ

PORED živih svinja, u jednoj kući iz Mozgova je zaplenjeno i meso iz zamrzivača, jer je u domaćinstvu nedavno bio svinjokolj, a virus na tako niskoj temperaturi može da "preživi" i 1.000 dana.

Miroljub Marjanović, Foto D. Alihodžić

Epidemiolog iz niškog Veterinarskog instituta Zoran Raičević kaže da čovek nije ugrožen, ali da je - pored divljih svinja - najčešći prenosilac ove zaraze, za koju ne postoje ni preventiva, ni vakcina, ni lek.

Danijela Petković, Foto D. Alihodžić

- Gubitak apetita kod svinja je jedan od prvih simptoma, pa apelujemo na sve domaćine da, bez obzira na to što je uništavanje svega iz obora neminovno, prijave čim primete nešto sumnjivo - kaže Raičević i napominje još da su i sva sela u prečniku od tri kilometra oko Mozgova proglašena za ugroženom teritorijom.

Područje Aleksinca i deo Ražnja su ugroženi, pa nema prometa svinjskog mesa, niti "žive vage".

- Ostala sam bez pet krmača, dva vepra i osam prasića, ali nije bilo druge - kaže Danijela Petković iz Mozgova, dok njen komšija Bratislav Cvetković još strahuje za svojih devet moravki, koje su zasad zdrave, ali pod nadzorom.

Pogledajte više