SOVA BULJINA VRAĆENA U DIVLJINU VRŠAČKIH PLANINA: Puštena nakon oporavka

J. J. Baljak

04. 02. 2021. u 17:15

MLADA ženka sove buljine, koja je početkom januara pronađena iznemogla na jednoj deponiji u okolini Smederevske Palanke, juče je, posle jednomesečnog oporavka, puštena na slobodu kod Starog Kamenoloma na Vršačkim planinama.

Foto: J .J. Baljak

Bio je to pravi spektakl čak i za stručnjake iz Zavoda za zaštitu prirode, jer je prava retkost biti u bliskom susretu sa ovom retkom i strogo zaštićenom vrstom ptice, inače najvećom evropskom sovom, čiji raspon krila dostiže i do 1,7 metara.

Ovu buljinu, koja sada ima oko tri kilograma, u lošem stanju su pronašli meštani, koji su odmah o tome obavestili poznatog vršačkog ornitologa Milivoja Vučanovića. Kasnije se ispostavilo da ju je, pre manje od godinu dana, baš on markirao i prstenovao, dok je još bila u gnezdu, u okolini Srebrnog jezera.

STEKLA POVERENjE

IAKO je praksa da se povređene životinje rehabilituju u Prihvatilištu za divlje životinje na Paliću, stručnjaci pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode su uz puno poverenja pristali na to da je leči upravo Vučanović.

-Bilo je potpuno neverovatno to što se ova sova, koja se smatra najopasnijim noćnim predatorom, uopšte nije bunila kada ju je Mile izvadio iz kaveza, kako bismo je stavili u kutiju za transport. To nije samo stvar znanja i veštine, već i nečeg drugog, posebnog – kazao je Nikola Stojnić, ornitolog pokrajinskog Zavoda.

-Uzrok njene iznemoglosti najverovatnije je bilo to što je pojela zatrovanog pacova. Doza otrova nije bila dovoljna da je ubije, ali jeste da joj parališe mišiće, zbog čega nije mogla da leti. Srećom, relativno brzo je uspela da povrati izgubljenu kilažu i da se potpuno oporavi – kaže Vučanović, koji je uz konsultacije sa veterinarom pticu lečio u svom domu.

Foto: J .J. Baljak

Odlučili su da je vrate u divljinu baš na Vršačkim planinama, jer je vazdušnom linijom svega četrdesetak kilometara udaljeno od mesta na kom se izlegla, a u blizini nema drugih sova buljina, koje bi za nju predstavljale potencijalnu opasnost.

-Buljine su se gnezdile na našim planinama pre stotinak godina. Sada ih ima samo u preletu, pa bi bilo lepo kada bi ova sova odlučila ovde i da ostane – dodaje Vučanović.

Inače, u Vojvodini ima tek desetak aktivnih parova sova buljina, koje se uglavnom gnezde na zemljanim ili stenovitim liticama u blizni Dunava. Upravo zato je, kažu u Zavodu, neophodno svakoj jedinki posvestiti posebnu pažnju, kao što je to sada bio slučaj.

Pogledajte više