UZ ROBOTSKE NOGE LAKŠI PRVI KORAK: Humanitarna akcija za nabavku skupocenog aparata za rehabilitaciju dece

Lj. P.

03. 02. 2021. u 09:11

DA bi pomogli svom desetogodišnjem sinu Mihajlu koji je kao prevremeno rođena beba oboleo od desnostrane hemipareze, ali i drugim mališanima sa istom ili sličnom dijagnozom, bračni par Kačavenda Bojan i Anita iz Novog Sada, osnovali su Humanitarnu fondaciju simbolično nazvanu "Prvi korak".

Foto Privatna arhiva

Cilj im je da sakupe novac i nabave skupoceni aparat "lokomat pro", modernizovani robotizovani sistem neophodan za rehabilitaciju i brži oporavak bolesne dece.

U njihovoj humanitarnoj misiji prvi korak je učinjen, ali ostali su teški i spori, jer je za aparat koji će biti poklonjen Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, sakupljen tek deseti deo, odnosno oko 35.000 evra od potrebnih 333.000 evra.

MISIJA Anita i Bojan sa Mihajlom, Foto Fondacija Prvi korak

- Situacija sa pandemijom virusa korona je sve usporila, ali se nadamo da ćemo do kraja ove godine uspeti da nabavimo aparat - kaže Bojan Kačavenda, dodajući da su već stupili u kontakt sa proizvođačem ovog aparata. - U njegovu cenu je uračunata i edukacija desetoro ljudi koji će raditi na rehabilitaciji malih pacijenata.

NEMA U SRBIJI

OVOG pomagala nema u našoj državi, pa mnogi mali heroji nemaju mogućnost rehabilitacije, jer su odlasci na tretmane u inostranstvo velikom broju njih nedostupni i izuzetno skupi.

Srbiji je, prema Kačavendinim rečima, potrebno pet ovih aparata, jer se u našoj zemlji godišnje prevremeno rodi oko četiri hiljade beba i najčešće obole od cerebralne paralize.

Objašnjavajući značaj rehabilitacije pomoću ovog aparata, naš sagovornik kaže da on zamenjuje osam pari ruku fizioterapeuta. "Lokomat pro" su robotske noge, odnosno kostur u koji se stavi dete i od grudi do prstiju na nogama sve je kontrolisano. Računar registruje, statistički obrađuje i prati napredak pacijenta i daje uputstva šta treba dalje da se uradi.

- Ima veoma široku primenu, jer osim deci koja boluju od cerebralne paralize može da pomogne i kod povreda kičmene moždine, traumatskog oštećenja mozga, postoperativnog stanja, za učenje i korekciju hoda, sportskih povreda i drugih dijagnoza - predočava naš sagovornik.

Pogledajte više