DOGODINE 52 ZANIMANJA: U Pirotu sastanak o dualnom školovanju

V. Ć.

02. 02. 2021. u 00:57

POMOĆNIK ministra prosvete za dualno obrazovanje Danijela Grujičić, rekla je u Pirotu, da sada u sistemu našeg dualnog obrazovanja ima 47 profila, ali će već sledeće godine biti 52 obrazovna profila.

Foto: V. Ćirić

Dualno obrazovanje nudi funkcionalno školovanje, a to znači da su mladi odmah po završetku školovanja zapošljivi. Istovrmeno oni će moći da nastave školovanje na nekom od fakulteta, o čemu trenutno pregovaramo. Ovaj region se snažno ekonomski razvija, a obrazovanje je stub tog razvoja, jer kompanije koje dolaze uvek navode da je obrazovanje ključno pitanje za njihovo poslovanje i ostanak u Srbiji.Zato mladima treba da ponudimo da ostanu u svojim gradovima, u svojoj zemlji i da u krajnjoj instanci očuvamo porodice-rekla je Golubović na sastanku sa direktorima škola Pirotskog upravnog okruga i najavila slične sastanke u drugim okruzima Srbije.

Foto: V. Ćirić

Milica Golubović, pomoćnik gradonačelnika u Pirotu, rekla je da je ovaj grad primer uspešnog dualnog obrazovanja jer postoje škole koje uspešno godinama unazad školuju kadrove. Među njima su Mlekarska škola "Dr Obren Pejić" i Srednja stručna škola.

Pogledajte više