VLADA MAĐARSKE OBNOVLJA HOTEL U BAČKOJ TOPOLI: Posle više od dve decenije nađeno rešenje

J. L.

30. 01. 2021. u 11:40

POSLE više od skoro dve decenije tavorenja i propadanja konačno je pronađeno rešenje za spas hotela u centru Bačke Topole.

Foto Privatna arhiva

Agilnošću lokalne samouprave uz veliku pomoć Vlade Mađarske obezbeđeno je 440 miliona dinara za obnovu hotela.

Kako je najavljeno, Vlada naših severnih suseda u obnovu hotela uložiće 1,3 milijarde forinti (oko 330 miliona dinara), dok će ostatak biti finansiran iz budžeta opštine.

- Zahvaljujem se mađarskoj vladi, Fondaciji "Betlen Gabor" i Ištvanu Pastoru, predsedniku Skupštine AP Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara na pomoći i podršci u realizaciji ovog veoma važnog projekta - kaže Adrian Satmari, predsednik opštine Bačka Topola.

- Opština je ovaj objekat kupila 2015. godine, a prvi korak je bilo rušenje četvrtog sprata i izgradnja krova.

ĐAČKI DOM

POSLE kompletne obnove Bačka Topola će dobiti likovni, kulturni i administrativni centar. U objektu u samom srcu grada biće i učenički dom sa 59 mesta, velika sala za sastanke i kompletna opštinska uprava.

Kada bude završen, nekadašnji hotel u centru Bačke Topole, dobiće potpuno novi izgled. Zgrada će se izdvojiti po motivima drveta i korišćenju žute i bele boje na budućoj fasadi.

Plan Budući izgled, Foto Privatna arhiva

- Nažalost, zgrada u sadašnjem stanju nije stabilna, ne može se koristiti i opasna je. Da bi je učinili stabilnom u slučaju zemljotresa ugradićemo betonske zidove od temelje do krova. Osim toga biće potrebno sanirati podnu konstrukciju kao i jačanje nosećih zidova i greda - objašnjava Anzelm Rind, predstavnik "RindProjekta", koji će voditi posao obnove hotela.

Naredni veliki korak je raspisivanje javnog poziva i njegova priprema, odnosno sprovođenje. Ukoliko sve bude išlo po planu, sa obnovom će se početi sredinom godine.

Pogledajte više