ORDEN VLADIKE NIKOLAJA VELIMIROVIĆA: Porodici Ranković dodeljeno priznanje lelićkog sveca za Jovandan

V.Mitrić

20. 01. 2021. u 13:26

PORODICU Ranković iz Šapca, na Svetog Jovana, njihovu krsnu slavu, Ordenom vladike Nikolaja Velimirovića, u crkvi Svetoga Savet u Šapcu, odlikovao je episkop šabački i administrator valjevske eparhije, vladika Lavrentije.

Foto: V. Mitrić

To najveće uzdarje te dve eparhije, čije je čedo vladika Nikolaj, rođen u Leliću, kod Valjeva, zaslužila je ova ugledna, lekarska porodica, po rečima episkopa Lavrentija.

- Pre svega što neprestano služe, ne samo Hipokratu kom su se zakleli, već Bogu, Crkvi svojoj, rodu svome i otadžbini svojoj, čineći to maksimalno humano, posvećeno, profesionalno, znalački, uz pokazivanje da za njih, zaista, čovek, kako reče slavni ruski pesnik, gordo zvuči.

- Posebno su, uvek, kao i u ovim vremenima, kada se borimo protiv korona virusa, mamsimalno posvećivali staranju o sveštenstvu i monaštvu naše crkve, mnogim verujućim ljudima oko i u Crkvi, brinući o njima kao najmilijima -rekao je vladika Lavrentije.

Dr Zora, dr Miloš, dr Nemanja i dr Stefan, majka otac i njihovi divni sinovi, po svemu na svoje čuvene već roditelje, pokazuju da i u ovom vremenu kada se brzo i živi i radi, imaju osećaj za duhovne, kulturne i druge vredosti, ono što je najdragocenije u jednom narodu. Brinu i o dušama i telima svim svojih pacijenata, neumorno, s ljubavalju i pažnjom.Tako se sledi vladika Nikolaj i zato neka nose njegov orden i neka se ponose.Oni su to nesumnjivo zaslužili.

Rankovići nisu krili radost i milinu slušajući reči episkopa Lavrentija, čiji su veliki poštovaoci, kao i činjenicu da će njihov dom, uz Orden kralja Milutina, da krasi i znamenje posvećeno svecu iz Lelića.

Kako je govorio naš veliki naučnik Mihailo Pupin, Vladika Nikolaj je najveće čedo koje je rodila majka Svetosavka, posle Svetoga Save -kaže dr Miloš Ranković, „glava kuće“.

– Velika je čast biti nosilac takvog uzdarja, ali je i obaveza. Dirnuti smo i pažnjom što je vladika naš Lavrentije odlučio da nas odlikuje na Svetoga Jovana, koja je i njegova i naša krsna slava. Ovo je veliki dan za našu porodicu, ovo će biti poruka i za naše mlađe naraštaje. Ko je na Hristovom putu, nema greške. Ko ne veruje, ako krene tim stopama, uveriće se. Mi smo to, od malih nogu, shvatili, razumeli i tako živimo.

Pogledajte više