SANIRAJU JALOVIŠTE, ISPITUJU SASTAV VODE: Posle izlivanja mulja iz "Trepče" u reku Ibar kod Leposavića, zaustavljeno širenje pukotine na brani

D. ZEČEVIĆ - G. ĆIROVIĆ

19. 01. 2021. u 08:00

U NEDELjU i ponedeljak, na mestu gde se deo jalovišta Kombinata "Trepča" izlio u Ibar, na teren su izašle nadležne inspekcijske službe iz Opštine Leposavić i regiona Mitrovice, kao i nadležni inspektori iz Nezavisne komisije Kombinata.

Foto D. Zečević

Započeta sanacija jalovišta privodi se kraju i očekujemo da se u utorak ponovno pokrene proizvodnja u flotaciji u Leposaviću. O eventualnim posledicama na ekosistem, pre svega na kvalitet vode u reci Ibar, očekujemo izveštaje nadležnih.

Ovo se navodi u objavljenom saopštenju rukovodstva Kombinata "Trepča" povodom obrušavanja dela Kombinatovog jalovišta u reku Ibar. Objašnjava se i da je u nedelju usled, pre svega loših atmosferskih uslova, došlo do probijanja gornjeg nasipnog dela brane u dužini od 2,5 do tri metra na deponiji za odlaganje jalovine flotacije u Leposaviću.

- U Ibar se izlilo oko 500 kubika površinske vode i oko 50 metara kubnih muljevitog materijala. Pravovremenom intervencijom radnika i rukovodstva u flotaciji u Leposaviću zaustavljeno je širenje pukotine i dalje izlivanje - navodi se u saopštenju Kombinata "Trepča" i dodaje da se odmah, uz upotrebu utovarno transportne mehanizacije "Trepče", pristupilo sanaciji i ojačavanju gornjeg dela jalovišta.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju u Kombinatu, jalovište mora da bude na lokaciji na kojoj je sada jer je u blizini flotacije odnosno eksploatacije rude, kao i da je predviđeno za naredne tri godine.

Posle obrušavanja dela jalovišta u Ibar, Zoran Todić, predsednik Opštine Leposavić, za "Novosti" kaže da su u nedelju na teren izašle sve nadležne inspekcijske službe i da je obaveštena i kosovska policija.

- Budući da problem prevazilazi lokalni nivo, obavestili smo i Republičku inspekciju, kao i Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici. Isto su učinili i nadležni iz "Trepče", tako da će na osnovu uzetih uzoraka vode biti urađene analize o tome šta se nalazi u vodi i da li, eventualno ima i teških metala - kazao je Todić.

On kaže i da, istovremeno, analizu vode rade i nadležne službe iz "Trepče", ali naglašava i značaj Kombinata za Leposavić i čitav Kosmet:

- "Trepča" je nosilac razvoja opštine Leposavić jer je u rudnicima Bela zemlja i Crnac angažovano više od 600 radnika, koji tako doprinose opstanku svojih porodica.

Zbog izlivanja jalovišta iz "Trepče" u Ibar, u Kraljevu su preduzete preventivne mere.

- Voda u Kraljevu je ispravna za piće. Preduzete su sve preventivne mere od mesta ulaska Ibra na teriroriju centralne Srbije. Sva izvorišta su zaštićena i neće biti ugrožena. Talas Ibra sa izlivenim jalovištem iz rudnika "Trepče", koji još nije stigao ni do Raške, proteći će sredinom reke i neće biti u priobalju. Prema proceni stručnjaka "Srbijavoda", moguće je da tek narednog vikenda u Ibru kroz Kraljevo bude detektovano nešto od izlivene materije. Analize vode se rade na veći broj parametara od uobičajenih, tako da Kraljevčani mogu biti potpuno mirni - kazao je u ponedeljak dr Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu.

On je dodao i da se još ne zna precizno koliko se jalovišta izlilo i da "Srbijavode" vrše analize na području "Trepče", Kosovske Mitrovice i Leposavića.

- Republički krizni štab je naložio da se na vodotoku od Rudnice, preko Lakta u Bogutovcu, do Kraljeva uzmu profili preko nadležne Agencije za zaštitu životne sredine, koja će obaviti analize na materije izlivene iz jalovišta i preduzeti odgovarajuće mere - naglasio je dr Macan. - Reka ima svoj sistem prečišćavanja, a budući da je povećan vodostaj očekujemo da razlaganje materija bude što veće, tako da se možda u Kraljevu neće ni detektovati.

KONTROLA SVAKI SAT

U KOORDINACIJI sa Štabom za vanredne situacije, Inspektoratom za vode i Zavodom za javno zdravlje, kraljevački "Vodovod" je preduzeo mere kontrole.

- Preventivno su isključeni bunari B3 i B6 u Konarevskom i Žičkom polju - kaže Aleksandar Protić, v. d. direktora JKP "Vodovod" u Kraljevu. - Naložena je proširena analiza koja podrazumeva i kontrolu prisustva teških metala u pijaćoj vodi. Kontrola se obavlja na svaki sat, tako da su apsolutno preduzete sve mere u našoj nadležnosti.

Pogledajte više