BEZ POSLA 60 RADNIKA: Posle 13 godina rada zatvoren pogon "Emepi" u Kikindi

R.Š.

15. 01. 2021. u 06:00

POGON italijanske fabrike "Emepi" u Kikindi početkom ove nedelje prestao je s radom, jer vlasnice nisu uspele da dogovore nijedan novi posao za ovu godinu, magacini su im puni robe, a račun matične firme blokiran.

Foto R. Šegrt

Bez posla je ostalo 60 radnika, prvenstveno žena, jer se "Emepi" bavio isključivo šivenjeme ženskih čarapa, kao poluproizvoda.

Prestanak rada ovog pogona direktna je posledica krize u ekonomiji izazvane pandemijom, pa su vlasnice "Emepi", sestre Lucijana i Laura Orlandi, odlučile da, posle 13 godina rada na severu Banata, stave ključ u bravu. One su proizvodnju u Kikindi započele 2007. godine kada su, u stvari, ovde prebacile proizvodnju koju su imale u Rumuniji.

TRŽIŠTE - ITALIJA

OKO 75 odsto proizvoda radile su za Italiju, a ostatak za tržište Srbije. Ali takva orijentacija u vreme pandemije, izgleda, nije bila isplativa, jer se pogon nalazio u iznajmljenom prostoru.

U javnosti prevladava mišljenje da sestre Orlandi nisu bile najbolji poslodavci, jer su radnice bila malo plaćene, norme su bile visoke, a na adekvatan način nije vrednovan prekovremeni rad. Veruje se, takođe, da će radnice lako naći nove poslodavce, jer je u međuvremenu u Kikindi otovreno nekoliko fabrika konfekcije, poput "Kalcedonije" i "Italtedža", u kojima su neuporedivo bolji uslovi rada.

Pogledajte više