VRŠAČKO LABUDOVO JEZERO: Graciozne ptice prvi put zimuju na omiljenom gradskom kupalištu, a biće i mladih (FOTO)

J. J. BALjAK

09. 01. 2021. u 18:45

GRADSKO jezero u Vršcu s pravom je nazvano „Labudovo jezero“, jer je jato ovih gracioznih ptica po prvi put tu rešilo da prezimi.

Foto: Veronika Pavkov

Trenutno ima čak 15 mladih jedinki, koje od oktobra, kada je tu sletela prva labudica, predstavljaju pravu atrakciju za Vrščane, naročito za one najmlađe.

Oni svakodnevno u velikom broju dolaze da ih posmatraju, fotografišu i hrane, ali stručnjaci upozoravaju da im nikako ne treba davati hleb, jer on loše utiče na njihovo zdravlje.

-Ako im građani već iznose hranu, to bi trebalo da bude isključivo kukuruz i pšenica – ističe poznati vršački ornitolog amater Milivoje Vučanović, dodajući da su svi ovi labudovi izrazito pitomi i da prilaze veoma blizu ljudima kada ih hrane.

Činjenica da imaju dovoljno hrane, glavni je razlog što sve više labudova ovde nalazi svoje zimsko utočište. Trenutno se vršačko jato sastoji od tri mladunca rođena prošle godine i jednog dvogodišnjeg labuda, dok su ostali stariji od tri godine i perje im je gotovo skroz pobelelo.

- Već je formiran i jedan par, što smo zaključili na osnovu ljubavnih rituala koje izvode. Pokazuju nežnost jedno prema drugom i ne razdvajaju se. Oni bi možda i mogli da ostanu ovde duže od jedne zime – konstatuje Vučanović.

Foto: Veronika Pavkov

On ističe i da je ova vodena površina dovoljna samo za jedan par sa mladuncima, jer su u pitanju izuzetno teritorijalne ptice, koje su, kada imaju mlade, agresivne prema pripadnicima svoje vrste, kao i svim ostalim pticama.

A kako bi ih zadržali tokom cele godine, čak i kada krene kupališna sezona, planiraju da na sredini jezera naprave ostrvce samo za njih.

Pogledajte više