PRVI KRUG VAKCINACIJE: U Kraljevu počela imunizacija medicinskih radnika

G.Ć.

09. 01. 2021. u 13:32

POSLE uspešne vakcinacije zaposlenih i korisnika usluga Gerontološkog centra u obližnjoj Mataruškoj Banji, i u Kraljevu je u subotu počela imunizacija zaposlenih medicinskih radnika u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama – Opštoj bolnici „Studenica“, Domu zdravlja, Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ) i SB „Agens“.

Foto: G. Šljivić

Prvog dana pristigao je kontigent od 100 „Fajzerovih“ vakcina, a imunizaciju sprovodi uigrani tim kraljevačkog Doma zdravlja u saradnji sa ZZJZ. Očekuje se da će u ovom, prvom krugu, „Fajzerovu“ vakcinu na dobrovoljnoj bazi primiti oko 90 zdravstvenih radnika, a nove doze pristizaće sukcesivno u zavisnosti od broja prijavljenih.

- Uskoro očekujemo i rusku „Sputnjik“ vakcinu za koju vlada mnogo veće interesovanje i na spisku je već više od 200 zaposlenih – kaže dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice „Studenica“.


Prema njegovim rečima, u poslednja dva meseca prošle godine u ovoj ustanovi je od kovida-19 obolelo ukupno 358 zdravstvenih radnika. Većina je izlečena, a u izolaciji je trenutno još troje lekara, sedam medicinskih sestara i pet nemedicinskih radnika.

- Svi oni će moći da se vakcinišu tek u februaru, tako da očekujemo da će u kratkom roku vakcinu primiti više od 600 zaposlenih u opštoj bolnici. To je iznad 50 odsto, što je sjajna cifra – naglasio je dr Mrvić.
Pogledajte više