BOŽIĆ U NOVOJ KUĆI: Radost u porodici Petronijević iz sela Joše na padinama Golije

N. Kočović

09. 01. 2021. u 07:39

NIKOLA Petronijević iz sela Joše na obroncima Golije će dugo pamtiti ovaj Božić, jer se sa bolesnim ocem Milovanom uselio u novu kuću, u kojoj neće strahovati da će im se krov urušiti pod teretom velikog snega koji ovde nije nikakva retkost.

Foto N. Kočović

Ovaj četrnaestogodišnjak na čija nejaka pleća su, osim surovosti planine, posle smrti majke, pali i briga za bolesnog oca, ali i čitavo - kakvo god bilo, njegovo je - domaćinstvo ne krije zadovoljstvo i sreću zbog činjenice da će trošnu brvnaru staru više od jednog veka zameniti novom kućom, opremljenom novim stvarima.

- Ovo je moj najsrećniji dan i to baš na najradosniji hrišćanski praznik, na Božić.

Osvanulo je lepo jutro, priključena je struja, stigli su nameštaj i aparati, odnosno sve ono što nam je potrebno da bismo normalno živeli. Hvala svim dobrim ljudima koji su nam pomogli i izgradili novi dom, a najviše Hidu Muratoviću - veli mladi Petronijević koji pohađa osmi razred.

Srećan je i njegov otac Milovan. On nema bilo kakva primanja, kad može nadniči, a zbog toga što je vlasnik više od hektara planinske, gotovo neupotrebljive zemlje, nema pravo na socijalnu ili bilo kakvu drugu pomoć.

- Najvažnije mi je to što Nikola ima svoju sobu i kupatilo. Ostale su još neke sitnice, da okrečimo kada dođe lepše vreme, kupimo neke zavese i slično, ali sve ćemo to polako - dodaje stariji Petronijević.

A, za Nikolin težak život i pešačenje od sedam kilometara do škole - često po snegu i vetru - čuveni novopazarski humanitarac Hido Muratović je čuo još pre nekoliko godina, kada je i počeo da im pomaže. Ali, tek jesenas je skupljeno dovoljno novca da počne izgradnja kuće koja je, na kraju, završena za samo mesec dana - nedaleko od brvnare u kojoj su živeli godinama, a koju je podigao još Nikolin čukundeda...

- Želim im mnogo sreće u novoj zgradi, a mi nastavljamo dalje. Javljaju nam se i drugi kojima je pomoć potrebna. Već smo planirali da gradimo kuću porodici Dupljak i još jednom zahvaljujem svim ljudima velikog srca koji pomažu u ovim teškim vremenima - dodaje Muratović zahvaljujući čijem zalaganju je gotovo 50 porodica u ovom delu Srbije dobilo krov nad glavom.

Pogledajte više