ĐACI "KREIRALI" BUDŽET ZA ŠKOLE: Od zavesa do pametnih televizora

B.B.

05. 01. 2021. u 13:39

UREĐENjA školskih dvorišta i kutaka za učenike, popravke inventara, renoviranja toaleta, obezbeđivanja posebne podstanice za školu zbog preopterećenosti kapaciteta grejne stanice, uvođenja interneta i multimedijalnih učionica.

Foto N. Skenderija

Ovo su samo neke od želja školaraca iz 27 srednjih škola iz Sombora, Sremske Mitrovice, Novog Pazara i Kragujevca, u okviru projekta američke Agencije za međunarodni razvoj i lokalne samouprave, sa ciljem da mladi ljudi, kroz lični angažman nauče kako funkcionišu demokratski procesi neporednog odlučivanja i na koji način je moguće uticati na lokalnu vlast i učiniti je bližim građanima, njihovim interesima i potrebama.

Na spisku srednjoškolaca su i opremanja školskih biblioteka, ali i nabavka zavesa, klima uređaja, školskih ormarića, interaktivnih i belih tabli, računara, projektora, pametnih televizora, opreme za praktičnu nastavu u srednjim stručnim školama, uređenja školskog prostora za škole za decu sa posebnim potrebama. Izabrani projekti biće finansirani iz lokalnih budžeta, u kojima je "rezervisano" više od 14 miliona dinara, kako bi se radovi završili do kraja ove godine.

- Tokom prethodna dva meseca, učenici su sami definisali i predlagali projekte koji su, po njihovom mišljenju, ključni za unapređenje uslova rada i boravka u školama, glasali su o tim predlozima i na taj način odabrali one koji su najvažniji za realizaciju -  rekla je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast. - Želje učenika su bile praktične I konkretne. Drago nam je da će đaci brzo moći da vide rezultate svog angažmana, čim njihove škole dobiju ono što su oni tražili i odredili kao najvažnije

USAID-ov Projekat za odgovornu vlast pripremio je nacrt skupštinske odluke, čijim bi usvajanjem uključene lokalne samouprave institucionalizovale ovu inicijativu. Na taj način bi se obezbedila održivost ideje da se uvede obavezno konsultovanje i uključivanje učenika srednjih škola u proces donošenja odluka o lokalnom budžetu.

Pogledajte više