ČUVAR KULTURNOG NASLEĐA: Šest decenija Istorijskog arhiva u Kraljevu (FOTO)

G. Ćirović

28. 12. 2020. u 15:41

SKROMNO i bez mnogo pompe, u skladu sa epidemiološkom situacijom, Istorijski arhiv u Kraljevu obeležio je šest decenija uspešnog rada i postojanja.

Foto: G.Šljivić

- Iza nas je specifična, ali ipak uspešna godina jubileja. U skladu sa našim programom obavljen je obilazak svih 400 registratura, nastavili smo izdavačko-propagandnu delatnost, a najveći uspeh je što smo posle 60 godina dobili svoj, adekvatan prostor. Za sada je adaptiran jedan deo prostorija predviđen za depo, dok će ostatak biti obavljen u narednom periodu  - kaže Vesna Milojević, direktorka Istorijskog arhiva u Kraljevu.

Vesna Milojević/Foto: G.Šljivić

U novom depou Istorijskog arhiva, već su postavljeni savremeni, pokretni regali za smeštaj arhivske građe.

- U odnosu na klasične, fiksne arhivske police, kapacitet pokretnih regala veći je za 80 odsto po jedinici korisne površine. Postavljeni su na pokretnim osnovama, čeličnim šinama sa elektronskim mehanizmom za pokretanje pojedinačnih regala – naglašava direktorka Arhiva. - Projekat je realizovan uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja i njegova vrednost je oko četiri miliona dinara.

Savremeni rolo ormani za čuvanje građe/Foto: G.Šljivić

 

Istorijski arhiv u Kraljevu osnovan je 27. decembra 1960. godine  za teritoriju Kraljeva, Vrnjačke Banje, Raške, Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Od 1980. nadležnost Arhiva obuhvata opštine Vrnjačka Banja, Kraljevo i Raška, čuvajući osnovni i nezamenljiv deo kulturnog nasleđa sa ovih područja.

Pogledajte više