PODRŠKA UNAPREĐENJU POLJOPRIVREDE: U Leskovcu počela isplata subvencija poljoprivrednim gazdinstvima

I.M.

23. 12. 2020. u 15:41

SKORO hiljadu poljoprivrednih gazdinstava sa područja Leskovca dobiće subvencije iz gradskog budžeta namenjenih razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Ove godine za mere podrške vladalo je veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača, pa je prvobitno planirani iznos od 30, rebalansom budžeta, povećan na 34,5 miliona dinara.

Foto: I. Mitić

Zbog poštovanja epidemioloških mera, tradicionalnih dodela ugovora, na okupljanjima u pojedinim delovima lokalne samouprave, neće biti, ali će svi kojima su odobrene subvencije dobiti novac.

Među prvima su poljoprivrednici iz Vučja i okoline koji su najviše ulagali u nabavku nove opreme za voćarstvo kao što su atomizeri, prskalice, trimerski tresači voća i sistemi za navodnjavanje.

U ovom kraju uplaćene su 172 subvencije u ukupnom iznosu od 3,7 miliona dinara. Vučje i sela u njegovoj okolini imaju najveće površine pod kruškom, jabukom i višnjom u odnosu na ceo Jablanički okrug, a svake godine se podižu i novi zasadi voća uz primenu modernih tehnologija.

Dodela bespovratne pomoći leskovačkim poljoprivrednicima traje godinama i za te namene je, u poslednjih sedam sezona, izdvojeno više od 216,5 miliona dinara. U lokalnoj samoupravi ističu i to da je u pomenutom periodu u uređenje atarskih puteva, komasaciju i elektrifikaciju polja investirano dodatnih 250 miliona dinara.

Pogledajte više