ZDRAVLJE IZ 60 KOŠNICA: Jankovići iz Klenovca kod Jagodine imaju tridesetak proizvoda od meda

Z. GLIGORIJEVIĆ

22. 12. 2020. u 17:05

OD izbijanja epidemije, proizvodi na bazi meda poljoprivrednog gazdinstva koje su Danijel i Dragana Janković iz Kalenovca nazvali "Pčelice vrednice" su sve traženiji.

Foto Z. Gligorijević

A, oni koji se okreću narodnoj medicini najviše se interesuju za preparate pod nazivima "imuno" i "žaoka", te cimet sa medom, propolis u spreju i medovaču. Na ceni je posebno liker sa lekovitim travama, medom i lozovom rakijom - zapečaćen voskom - inače nastao od pčelinjih proizvoda sa padina Crnog vrha, na nadmorskoj visini od 444 metara.

- "Imuno" je ovogodišnji proizvod koji sadrži polen, pergu, matični mleč i sirovi propolis. Jedna kašičica dnevno, pola sata pre obroka, podiže imuni sistem, a preparat sa cimetom je odličan u borbi protiv bakterija i za kardiovaskularni sistem. "Žaoku" je od meda obogaćenog propolisom i mentolom osmislila naša ćerka Tijana koja je budući farmaceut, pa se preporučuje onima koji imaju probleme sa upalom ili infekcijom grla. Tražen je i propolis u spreju, jer je prirodni antibiotik - kaže Danijel.

Iako im to nije osnovno zanimanje, vredni Jankovići pčelare već devet godina i za samo tri leta su zainteresovanima ponudili tridesetak proizvoda. Trenutno imaju 60 košnica, a do recepture dolaze uglavnom od starih pčelara i iz retkih knjiga.

- Zbog sušne godine nije bilo šumskog meda, mada je on ovde praktično organski, jer niko u okruženju ne koristi herbicide. Nažalost, takse su skupe, pa prouizvod ne možemo tako da registrujemo, ali se bar dičimo činjenicom da je ekstra kvaliteta i nefiltriran - zaključuje Danijel Janković.

CENA

JANKOVIĆI rade po svim standardima koji važe u Srbiji, pa svoje brendirane proizvode mogu da prodaju na sajmovima, a dostavljaju ih i na kućne adrese stalnih kupaca.

Raduje ih i to što je u Rači otvoren pogon za preradu meda, pa je otkupna cena - sa 4,3 evra - ove godine povećana na 6,3 evra po kilogramu. Kažu, ko ima 100 košnica, ot toga može komotno da živi.

Pogledajte više