VRŠAC U GLAVNOJ ULOZI: Jedan od najstarijih banatskih gradova godinama poželjno mesto za snimanje filmova

Jelena J. Baljak

19. 12. 2020. u 08:52

VEĆ čitavu deceniju Vršac važi za veoma popularnu lokaciju za snimanje domaćih serija i filmova, a odnedavno i za strane produkcije.

Foto J. J. Baljak

Osim što je to odlična reklama za, kažu producenti, jedan od najlepših srpskih gradova, dolazak velikih glumačkih ekipa donosi i profit lokalnim ugostiteljima, privrednicima i zanatlijama, kao i građanima, koji rado pristaju da budu statisti.

Autentičnim izgledom sa čitavim kompleksima očuvane arhitekture iz doba Austrougarske, impozantnim srednjovekovnim zdanjem na brdu iznad grada i nepreglednom ravnicom, Vršac filmadžijama nudi mogućnost snimanja gotovo svih žanrova. Ipak, dosad su se tu najčešće snimale komedije i drame vezane za početak 20. veka. Tek je pre desetak dana i Vršačka kula dobila svoju prvu "ulogu" i to u četvrtoj sezoni američke hit TV serije "Predstraža", koja se, inače, u potpunosti snima u Srbiji.

Bajić "Ravna gora", Foto J. J. Baljak

- Serija se bavi srednjovekovnom epskom fantastikom, pa Vršačka kula po svemu odgovara vizuelnom identitetu koji koristimo. Snimali smo samo jedan dan, i to u otežanim uslovima, jer je duvala olujna košava. Ipak, uspeli smo da iskoristimo sve potencijale ove fantastične lokacije, jedino što ćemo, zbog vetra, imati mnogo posla u postprodukciji - rekli su nam u produkcijskoj kući "Balkanik medija".

PO OSKAR IZ BANATA

Tokom 2019. u Vršcu su snimane scene za film o Svetozaru Miletiću "Očevi slobode" reditelja Darka Bajića, kao i dokumentarni film "Koridor 92" Slađane Zarić. A u obližnjem selu Jasenovo snimane su i scene za ovogodišnjeg srpskog kandidata za Oskar - film "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića, koji je i godinu ranije kod vršačkog sela Straža snimao "Zaspanku za vojnike".

Zdravko Šotra je, na primer, u Vršcu snimao čak tri kultne serije - "Nepobedivo srce" (2011), "Šešir profesora Koste Vujića" (2012) i "Santa Marija dela Salute" (2016). Uvek je birao centar grada, u kom dominiraju očuvane barokne i secesijske fasade.

Statisti Mnogo Vrščana ima uloge u serijama iz svog grada, Foto J. J. Baljak

- Gde god da se okrenem, vidim prelep kadar. Takav je Vršac, lep i inspirativan - rekao je tada čuveni reditelj.

Razlog zbog kog filmadžije dolaze u taj južnobanatski grad je i činjenica da su Vrščani dobri domaćini.

BILA I ZEMUN I MILANO

I VRŠAČKA železnička stanica je imala mnogo uloga. U seriji Radoša Bajića "Ravna gora" glumila je Zemun, u Bjelogrlićevom serijalu "Na putu za Montevideo" Vinkovce, a u "Nepobedivom srcu" je bila Milano. Ostala je upamćena i njena "uloga" u kultnoj komediji Milorada Milinkovića "Mrtav 'ladan", gde je glumila samu sebe. Inače, taj film je jedini u kom se baš spominje Vršac, jer prati dogodovštine glavnih junaka na putu za taj grad.

- Uvek izlazimo u susret svim njihovim zahtevima, jer je veoma dragoceno što su veliki reditelji izabrali baš naš grad i okolinu za svoj rad. Kad god je to bilo potrebno, zatvarali smo čitave delove grada dok traje snimanje i angažovali se oko pronalaženja statista - kaže Ivana Ranimirov, član Gradskog veća za kulturu.

A među statistima ima ljudi raznih profesija - od doktora do đubretara. Bez obzira na nivo obrazovanja, svi vole da budu "rame uz rame" sa omiljenim glumcima i da, makar stajali negde u pozadini, ostave trag u domaćoj kinematografiji.
 

Pogledajte više