"BELA KUGA" GORA OD KORONE: Na teritoriji Kosjerića, a posebno u selima oko Povlena i Divčibara sve je više napuštenih domaćinstava

T. PAUNOVIĆ

14. 12. 2020. u 07:12

VIŠE od pandemije, katastrofalnih poplava, stotine klizišta, gradonosnih oblaka i nerodnih godina, u najmanjoj opštini Zlatiborskog okruga, "bela kuga" zatire čitave zaseoke i sela na obroncima Povlena i Divčibara.

Kosjerić / Foto B. Ostojić

Za manje od tri decenije, Kosjerić i bliža okolina su ostali bez gotovo 7.000 stanovnika, mnoge kuće su prazne, a tamo gde se još dime odžaci uglavnom živi po jedno ili dvoje ostarelih i nemoćnih. Od nekadašnjih 18.000 žitelja u 27 naseljenih mesta, sada ih je jedva 11.000 - prosečne starosti između 50 i 60 godina - među kojima je i više stotina neoženjenih momaka, zašlih u četvrtu deceniju.

Poražavajući su i podaci iz Matične službe. Od početka godine, sveštenici su čitali 144 opela, a rodilo se samo 55 beba. Umesto da se šire porodice, triput je proširivano gradsko groblje... Bolji poznavaoci ovdašnjih (ne)prilika strepe i od toga da će, zbog ovakve "slike", Kosjerić izgubiti status opštine i postati mesna zajednica Požege ili Bajine Bašte.

A, ne tako davno, u matičnoj ustanovi u Kosjeriću i njenih 10 izdvojenih seoskih odeljenja je učilo oko hiljadu i po đaka, a sada ih je svega 667 i škola u Subjelu je pre nekoliko godina zakatančena!

HUMANOST

ČLANOVI organizacije nazvane "SOS KOS" za stotinak starih i bolesnih obezbeđuju ogrev, donose im namirnice i lekove, a posebno su se nedavno istakli u selu Brajkovići.

- Starici Božani Aleksić se srušio krov oronule kuće, pa smo organizovali humanitarnu akciju, okupili grupu mladih majstora i renovirali objekat u kojem će bezbedno moći da prezimi. Samo da je zdravlje posluži... - kaže pokretač inicijative Branko Ostojić.

REALNOST

OPŠTINA daje jednokratnu pomoć od 20.000 dinara za prvorođeno i po 30.000 za svako naredno dete, stipendiramo studente i srednjoškolce, a pomažemo i poljoprivrednike da osnivaju porodične firme. Poznati smo i po seoskom turizmu, ali je sve uzalud. Gosti dolaze, a mladi odlaze i ne vraćaju se u zavičaj - zabrinut je prvi čovek Kosjerića Žarko Đokić.

Pogledajte više