SREĆNI ŠTO JE GLAVA NA RAMENIMA: Četiri porodice u Resavici čiji su stanovi izgoreli u požaru počinju od nule

Zorica Gligorijević

13. 12. 2020. u 08:25

ŽALOSNO je da nas nijedan kolega nije pozvao bar da nas pita kako smo. Osim Fondacije "Despotovo srce", koja nam je dala 35.000 dinara, nikakvu drugu pomoć nismo dobili. Stan je potpuno izgoreo, a kako nismo bili u njemu, nismo uspeli da spasemo ni iglu - ovako, za "Novosti", priča Asmir Bešić, jedan od stanara zgrade u naselju Osmica u Resavici u kojoj je početkom oktobra izbio požar i četiri porodice ostavio bez krova nad glavom.

Zgrada u Resavici koju je "progutao" požar / Foto Z. Gligorijević

POSEBNO ga je pogodilo što iz rudnika "Rembas", u kome je radio 23 godine, nije dobio nikakvu pomoć, a u rudniku su radili i njegov pokojni otac Abdula, pokojni brat Sadmir, majka Refija i supruga Anđelka, rudarski inženjer, koja je 20 godina bila upravnik Senjskog rudnika.

- Stan je bio u našem vlasništvu, a u "Rembasu" nam je rečeno da nemam pravo na pomoć, jer sada radimo u rudniku u Gornjem Milanovcu. Ostaje nam samo da tužimo firmu, jer se požar na naš stan proširio iz stanova koji su njihovo vlasništvo - očajan je Bešić.

PORODICA rudara Radeta Đorđevića, koju čine supruga Sonja i sin Igor, zaposleni u "Rembasu", i sin Saša, srednjoškolac, stanuju privatno i plaćaju kiriju, jer još renoviraju dvosoban stan koji su dobili od firme.

- U stanu smo ponovo radili elektro i vodovodnu instalaciju, izolaciju... Plaćaćemo kiriju, kao i u stanu koji je izgoreo. "Rembas" nam je najviše novčano pomogao, pa smo kupili kućne aparate, butici iz Despotovca dali su nam garderobu, a posle teksta u vašem listu, mnogi Jagodinci i Ćupričani donirali su nam garderobu i sredstva za higijenu - navodi Igor Đorđević.

Stan Asmira i Anđelke Bešić potpuno izgoreo / Foto privatna arhiva

I DENIĆI, Predrag, građevinski radnik hotela "Đula", u kome su smešteni njegova supruga Sunčica, domaćica, i sinovi Lazar, Bogdan i Stefan, renoviraju stan koji su od "Rembasa" dobili na korišćenje.

- Stan koji je izgoreo bio je u našem vlasništvu, a u ovaj koji smo dobili na korišćenje mora mnogo da se uloži. Sa Kosova sam došao sa dve torbe, a sada sam izašao s jednom kesom stvari. Počećemo opet od nule, ali najbitnije je da nam je glava na ramenima - kaže Igor Denić i dodaje da su od "Rembasa" dobili novčanu pomoć, od Centra za socijalni rad 18.000 dinara.

Kao da im nesreća koja ih je snašla nije bila dovoljna, neko je pre nedelju dana ukrao pet kutija stolarskog alata i mašine koje su uspeli da spasu iz požara, jer je Predrag dodatno zarađivao od stolarskog posla.

FONDACIJA

PREDSEDNIK Fondacije "Despotovo srce" Kristijan Šole Šokac kaže da je uspeo da sakupi 160.000 dinara. Porodicama sa decom dali su po 45.000 dinara, a ostalima po 35.000 dinara.

- Preko Sekretarijata za izbeglice dobio sam dozvolu da penzionera Aleksu Markovića, iz čijeg stana je krenuo požar, smestim u stan u takozvanom norveškom naselju za izbeglice iz Hrvatske - kaže Šole.

Pogledajte više