ODLAZAK JOŠ JEDNOG SVEŠTENIKA: Upokojio se Dragan Đurđević – Šapčani tuguju za voljenim protom

V. Mitrić

10. 12. 2020. u 14:04

U RANIM jutarnjim časovima danas se od infarkta srca upokojio paroh šabački prota Dragan Đurđević, sveštenik pri Sabornom hramu svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu.

Foto: Arhiva

Rođen je u siromašnoj seoskoj porodici u Metliću pod Cerom, 7. novembra 1962. godine. Rano je ostao bez majke, iskusivši sve gorčine detinjstva bez materinske ljubavi i brige. Posle osnovne škole završio je bogosloviju u Sremskim Karlovcima. U čin sveštenika rukopoložio ga je tadašnji episkop banatski Amfilohije Radović, potonji mitropolit crnogorsko primorski. Godine 2011. vratio se u zavičajnu Šabačku eparhiju, gde ga je vladika Lavrentije postavio za paroha šabačke parohije u Šapcu i odlikovao protojerejskim činom za revnosnu službu crkvi i narodu. Prota Dragan sa suprugom Gordanom ima tri ćerke Mirjanu, Milicu i Tatjanu, koja je završila Bogoslovski fakultet i predaje veronauku u Umetničkoj i Tehničkoj školi u Šapcu.

Vladika šabački Lavrentije kratko je rekao za naš Novosti: „Otišao je najbolji! Bog u svome vrtu bira najlepše cvetove kojima krasi svoje nebeske odaje. Ovo je zemaljski gubitak a mnogo veći nebeski dobitak. Sve naše je na nebu. Dobili smo još jednog zastupnika pred Bogom“.

„Prota Dragan je bez poređenja najčestitiji šabački sveštenik, najčasniji i najdostojniji sluga Božjeg oltara cele Šabačke eparhije“, kaže ubedljivim rečima protođakon Ljubomir Ranković i dodaje „Bio je istinski narodni pastir, blag, vedar, uvek spreman svakom da pomogne, da se žrtvuje, da nesebično posluži... Svima je davao sve, za sebe nije tražio ništa... Smiren, krotak, svetao, čestit, prirodan, iskreno pobožan, svedočio je svoje prizvanje i svoju veru u Boga, više životom nego rečima“.

Vest o njegovom upokojenju ožalostila je Šabac. Njegovi parohijani, brojni prijatelji i poznanici, od ranog jutra dolaze u šabački hram, pale sveće za pokoj njegove duše i molitveno tihuju u hramu, sa maskama natopljenim od suza. Njegovo veliko hrišćansko srce u kome je bilo mesta za svakoga nije izdržalo iskušenja i patnje njegovog naroda u ovim teškim vremenima pandemije i stradanja. Brinuo je o svakome, raspitivao se o svojim obolelim parohijanima, nudio pomoć, pružao duhovnu utehu, krepio nadom u Božju milost i pomoć...

„Posebno je protu Dragana potresla vest o odlasku Mitropolita Amfilohija, njegovog prvog duhovnog oca i arhipastira koji ga je izveo na Hristovu stazu. Jutros mu se pridružio, da sa ostalima svetima od roda našega s onu stranu dobra i zla pomognu molitvama pred prestolom Svevišnjega, da sačuva narod svoj, da ga umudri i uputi, da u ovim teškim vremenima treba čuvati druge od sebe da bi nas čuvao Bog“, dodaje na kraju protođakon Ranković.

Sutra je u 12 sati opelo i svečani molitveni ispraćaj u šabačkoj sabornoj crkvi.

Pogledajte više