KROV ZA 120 BESKUĆNIKA: Grad Novi Sad odlučio da u Futogu proširi kapacitete prihvatilišta za odrasla i stara lica

Z. GRUMIĆ

07. 12. 2020. u 08:44

KAPACITET Prihvatilišta za odrasla i stara lica nedovoljan je da prihvati sve one kojima je taj vid socijalne zaštite nepohodan na području Novog Sada. Zato Grad planira da u Futogu izgradi novi objekat, koji će pod svoj krov moći da primi 120 korisnika.

Centar u Futogu

U odluci Skupštine grada navodi se da će izgradnjom novog objekta biti obezbeđeno potpunije zadovoljavanje osnovnih potreba pojedinca, odnosno porodice, kojima je potrebno da neodložno bude osigurana bezbednost u kriznim situacijama.

- Za izradu idejnog projekta novog objekta u Futogu, potrebno je šest miliona dinara i dodatnih 1,5 miliona dinara za plaćanje potrebnih taksa - piše u odluci Grada. - Ta sredstva biće obezbeđena u budžetu Grada za 2021. godinu.

Novi dvospratni objekat namenjen privremenom smeštaju odraslih i starih osoba, prema planu, biće izgrađen na površini 6.200 kvadrata, spajanjem dveju postojećih parcela koje su u javnoj svojini Grada, odnosno Republike Srbije.

Postojeća zgrada Prihvatilišta nalazi se u okviru domskog kompleksa Gerontološkog centra u Železničkoj ulici u Futogu i ima kapacitet 60 korisnika, kojima su tu obezbeđeni privremeno zbrinjavanje, zdravstvena zaštita i druge neophodne potrebe dok im se ne omogući povratak u mesto prebivališta ili ne utvrdi odgovarajući oblik zaštite. Tu su zbirnuti beskućnici, prosjaci, mentalno nedovoljno razvijena lica, nesposobni za rad i privređivanje, materijalno neobezbeđene i stambeno ugrožene osobe i drugi, pri čemu je većina korisnika bolesna i izuzetno narušenog zdravstvenog stanja.

- Zbog povećanog udela starijih građana u strukturi stanovništva, teške materijalne situacije i odsustva porodične podrške, kao i zbog narušenog zdravstvenog stanja većeg broja odraslih i starih lica, koji zahtevaju urgentan smeštaj, postojeći kapaciteti Prihvatilišta su nedovoljni - navode u Centru za socijalni rad. - Trenutno na teritoriji grada na smeštaj u Prihvatilište čeka oko 40 osoba, a 15 je urgentnih zahteva za tu uslugu socijalne zaštite.

ODVAJANjE OD DOMA

POSTOJEĆE prihvatilište koristi dvorište, kuhinju i vešeraj Doma za stara lica u Futogu, a novi objekat trebalo bi da bude izdvojen od domskog smeštaja, na zasebnoj lokaciji, čime bi se izbegla mogućnost kontakata sa korisnicima Doma. - U Prihvatilištu su smešteni ljudi uglavnom mlađe i srednje životne dobi, od kojih je većina sklona prekomernom konzumiranju alkohola i psihoaktivnih supstanci i imaju česte ispade u ponašanju... - navode u Gerontološkom centru.

Pogledajte više