"STERIJINO PERO" ZA PESMU: Vršac ispravlja nepravdu prema slavnom sugrađaninu

J. J. BALjAK

05. 12. 2020. u 13:06

U VRŠCU, koji se diči svojim najznamenitijim sugrađaninom Jovanom Sterijom Popovićem, ne dodeljuje se nijedna nagrada, koja nosi njegovo ime.

Foto J. J. Baljak/arhiva

Tu nepravdu rešilo je da ispravi Udruženje novinara Vršca i njihov predsednik Ivan Babić, inače vlasnik lokalne televizije "Lav" i nedeljnih novina "Vršačke vesti".

Zajedno su osnovali književnu nagradu "Sterijino pero", za izbor najlepše pesme o Vršcu, vinu ili grožđu, čiji će pobednici biti proglašeni na godišnjicu rođenja oca srpske drame, 13. januara.

- S obzirom na to da, pomalo nepravedno, u Novom Sadu postoji prestižna pozorišna nagrada sa Sterijinim imenom, mi smo odlučili da mu se odužimo tako što ćemo organizovati književni konkurs. Jer, on nije bio samo dramski pisac i komediograf, već i vrstan pesnik - objašnjava Babić.

PESMA KAO "MARSELjEZA"

SVI znaju za Sterijine pozorišne komedije i drame, a malo je poznato da je njegova pesma "Ustaj, ustaj Srbine, ustaj na oružje" za Srbe u Ugarskoj, tokom Mađarske bune 1848. godine, bila nešto poput francuske "Marseljeze". Kličući te stihove, vojnici, zanatlije i seljaci ohrabreni su išli u borbe protiv nadmoćnijih Mađara, odlučni da se izbore za svoju slobodu.

Konkurs je raspisan 1. septembra i trajaće do 31. decembra. Dosad je pristiglo čak 300 pesama o Vršcu i oko 130 o vinu.

- Autori su iz svih krajeva Srbije i svi su na neki način povezani sa Vršcem. Uglavnom su pisali o svojim sećanjima i emocijama koje ih vežu za naš grad. I naši sugrađani su se baš potrudili, tako da će žiri imati težak zadatak da izabere tri najbolje pesme - dodaje Babić.

Pobednicima će biti dodeljeno zlatno, srebrno i bronzano "Sterijino pero", a uz povelju im sledi i novčana nagrada. Te pesme će biti objavljene u zborniku "Sterijino pero vršačko".

Pogledajte više