NEĆE DA PLAĆA NEISPRAVNU VODU: Božidar Caričić iz Ravnog Sela ponovo pred sudom

Z.R.

04. 12. 2020. u 19:42

MAŠINSKI tehničar Božidar Caričić iz Ravnog Sela, koji je lane oslobođen plaćanja računa za vodu, potrošenu 2016, ponovo je pred sudom, takođe po tužbi JKP "Komunalac" iz Vrbasa, ovog puta za dug iz 2017.

Foto: Z.R.

U prethodnom slučaju tužba protiv njega je odbačena s obrazloženjem da mu je, kao i ostalim meštanima Ravnog Sela, isporučivana zdravstveno neispravna voda, te da stoga nije bio dužan da je plati.

Ukupno potraživanje "Komunalca" od Caričića za 2016. iznosilo je, s kamatama, 2.830 dinara, a dug za koji ga JKP tereti za 2017. je oko 6.000 dinara.

- Cena vode nije problem, ali se nigde ne plaća ono što ne valja. Voda iz vodovoda u Ravnom Selu je zabranjena za piće još 2006. zbog viška kancerogenog arsena. Ovih dana je Višem javnom tužilaštvu, Opštini Vrbas, JKP "Komunalac" i MZ Ravno Selo predata peticija kojom 1.214 meštana, što je više od 65 odsto izašlih na poslednje izbore, zahteva zdravu pijaću vodu - kaže Caričić.

Foto: Ravno Selo vodovod-ilustracija

On napominje da je Savet MZ u novembru 2019. zatražio od "Komunalca" izveštaj o kvalitetu vode, koja je pre 14 godina zabranjena za upotrebu zbog sadržaja arsena od 0,083 mikrograma po litru, što je osam puta više nego što je dozvoljeno. Pošto taj izveštaj nije dostavljen, Caričić je vodu iz Ravnog Sela poslao na analizu u Hamburg. Rezultati koji su stigli iz Nemačke pokazali su da u vodi ima 0,098 mikrograma arsena, još više nego ranije, ali i prekomernih doza amonijaka i natrijuma, uz upozorenje da je ovaj poslednji sastojak opasan, posebno za decu, jer oštećuje bubrege.

- Da je 1.150 domaćinstava u Ravnom Selu od 2006. godine mesečno izdvajalo po četiri evra, umesto plaćanja računa, dosad bismo prikupili 770.000 evra za izgradnju fabrike vode - izračunao je Caričić

Pogledajte više