BRINU JEDNI O DRUGIMA:U Dečjem selu u Sremskoj Kamenici organizovano se bore protiv pandemije

S. BAJIĆ

24. 11. 2020. u 16:38

STANjE redovno. Tim rečima Mirko Jankelić, direktor Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici svakodnevno počinje izveštaj nadležnima o situaciji u toj ustanovi za decu bez roditeljskog staranja. Jednako kao i proletos, tako i u ovom drugom talasu stotinu štićenika sela i 50 zaposlenih strogo primenjuje sve mere zaštite i ide na testiranja i na najmanju sumnju na kovid 19.

Foto S. Bajić

Dok traje ovakva situacija, posete selu nisu dozvoljene.

- Naša štićenica (19) bila je pozitivna na testu i već nedelju dana je u izolaciji, kao i četvoro kolega kod kojih su zabeleženi blaži simptomi i oni se nalaze na kućnom lečenju - kaže Jankelić. - Sva naša deca idu redovno u školu, osim onih čiji su vaspitači zaraženi koronom. Evo, ove godine obeležavamo 45 godina rada, tako što potvrđujemo našu dobru organizaciju, međusobnu solidarnost i spremnost da smo uvek tu jedni za druge. Najvažnije je da se mi organizujemo i pokrijemo sve neophodno kako deca ne bi bila bez nadzora.

On dodaje da tokom leta selo između dva talasa korone u velikom delu obnovljeno, kupljen je nameštaj u kućicama u kojima je nedostajao, popravljeni su krovovi, betonirane su nove staze. Trenutno ovde, po rečima Jankelića, boravi 85 dečaka i devojčica uz nadzor vaspitača, dok o 15 studenata koji žive u stanovima u Novom Sadu, takođe svakodnevno brinu vaspitači i kod njih nema nikakvih simptoma.

- Svakodnevna briga i kontrola je usmerena da pored zaštitnih maski i uobičajene redovne lične higijene, koju naši štićenici inače održavaju redovno, primenimo sistem razdvajanja, odnosno držanja propisanog rastojanja - objašnjava direktor Dečjeg sela. - U svakoj od naših kuća, živi praktično jedna dečja porodica u kojoj vode brigu jedni o drugima.

ZANIMACIJE

UPRAVO održavanje distance je najveći problem jer su deca učena od početka, od dolaska u Dečje selo da je najvažnije da budu zajedno jedni uz druge. Ipak, kako ističe direktor Jankelić, nalaze rešenja za svaku kuću i primenjuju razne igre kao što su plejstejšn, crtani filmovi i druge zanimacije.

Pogledajte više