SIJA RASKOŠNIJE PO STAROJ CENI: Ukrašavanje Novog Sada za novogodišnje praznike, prvi lampioni postavljeni u centru

S. B.

23. 11. 2020. u 12:48

VESNICI prazničnog duha u gradu, novogodišnji lampioni sa serijalom svetlećih ukrasa, uveliko su postavljeni u ulicama u užem centru grada a ekipe JKP "Stan" zadužene za dekoraciju i kićenje, lagano ali sigurno ukrašavaju bulevare i frekventnije saobraćajnice u Novom Sadu.

Foto Z. Grumić

Za tru svrhu planirano je da se izdvoji oko 12,5 miliona dinara, isto kao i prošle godine.

Ove godine, za razliku od prethodnih, kada se sa ukrašavanjem grada počinjalo početkom oktobra, prvi novogodišnji ukrasi okačeni su krajem prošlog meseca.

- Radovi su počeli ukrašavanjem najpre centra grada, u Zmaj Jovinoj ulici u kojoj je tradicionalno postavljeno "zvezdano nebo", ukras omiljen našim sugrađanima, posebno mališanima - potvrđuje Duško Vojnović, pomoćnik direktora za tehničke poslove JKP "Stan". - Okićeni su Tanurdžićeva palata, Dunavska ulica, Dunavski park, Trg Slobode i Trg republike, Ulica kralja Aleksandra, Bulevar Mihajla Pupina, Jevrejska ulica, Žarka Zrenjanina, a reč je uglavnom o ukrasima koji se postavljaju na stubove javne rasvete.

Ovih dana na programu za ukrašavanje je Bulevar oslobođenja, koji će biti okićen celom dužinom od Železničke stanice pa sve do Mosta slobode. Novogodišnja rasveta takođe biće postavljena i na nosačima javnog osvetljenja na četiri glavna kružna toka u gradu.

- Kreacija na Gradskoj kući biće dopunjena novim ukrasima, kao i kompletan Trg slobode i Ulica kralja Aleksandra, gde će biti postavljene parterne figure. Osim toga, kao i prethodnih godina, ukrasićemo zgradu Velike kasarne na Petrovaradinskoj tvrđavi, što će upotpuniti inače lep, osvetljen pogled na "Gibraltar na Dunavu" sa gradske strane, posebno na keju - kaže Vojnović i naglašava da ekipe JKP "Stan" posao na postavljanju novogodišnje rasvete rade temeljno, vodeći računa o bezbednosti i što manjem remećenju saobraćaja, kao i u skladu sa zaštitnim merama protiv virusa korona.

UKRASI U DUNAVSKOM PARKU

POJEDINI ukrasi na jelkama i parternim figurama u Dunavskom parku su već zasvetleli, a kada će ostali i novi ukrasi, kao i posebne, "svetleće zavese" da se pokažu u punom sjaju, ostaje da se vidi. Izvesno je da će, s obzirom na to da su radovi na dekoraciji još u toku i da se čeka na dodatno ukrašavanje Gradske kuće i Trga slobode, novogodišnja rasveta ove godine biti još raskošnija.

Pogledajte više