ZAJEDNO POMAŽU PRIVREDNICIMA: Ozvaničena saradnja Garancijskog fonda Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam

J. LEMAJIĆ

19. 11. 2020. u 23:07

U CILjU zajedničke pomoći turističkim radnicima i drugim privrednim delatnicima u celoj Vojvodini, danas je ozvaničena saradnja između Garancijskog fonda Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Foto: J. L.

Protokol o budućoj saradnji doneće mere finansijske podrške da bi što veći broj privrednika i turističkih delatnika mogao da ostvari bolje uslove kod banaka, kako bi se nastavio i održao privredni razvoj.

- Pokrajinski sekretarijat za privredu je prepoznao probleme u vojvođanskoj privredi i analizom aktuelnog stanja u privredi, usled aktuelne pandemije, evidentan je problem u radu brojnih privrednika. Mi smo reagovali i u junu uveli garantnu „Kovid 19“ liniju, namenjenu za tekuću likvidnost. To do sada nije bila praksa, jer su svi naši potencijali bili su usmereni ka investiranju, odnosno ka proizvodnji. Međutim, aktuelna situacija nas je navela da kreiramo upravo ovakvu liniju, koja je u ovom trenutnku najkorisnija i najtraženija – objašnjava Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda. - Ovim aktom Sekretarijat će se aktivno finansijski uključiti u aktivnost te garantne linije. Planirane subvencije Sekretarijata biće uvrštene u ukupan garantni potencijal Fonda i koristiće se za sve garantne linije iz oblasti privrede, a najviše za garantnu liniju za tekuću likvidnost.

Analizom postojećeg stanja i onoga što je učinjeno, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam pristupio izradi mera podrške, a u skladu sa budžetom koji će biti usvojen u zakonskom roku.

-Ovaj Protokol upravo ističe ono što mora da karakteriše sve naše aktivnosti, a to je reč zajedno – jer samo zajednički snagama možemo da pobedimo ovu situaciju koja je veoma izazovna, ne samo za Vojvodinu, već i za čitav svet – ističe Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. - Nastojaćemo da ne ukidamo ni jednu meru koja je do sada postojala u okviru Sekretarijata, već će se uvoditi nove mere, poput navedene mere podrške Garancijskom fondu i sličnim institucijama koje imaju finansijsku ulogu na tržištu.

Pogledajte više