BRDO TULBA KAO MUZEJ U PRIRODI: Nesvakidašnje etno-selo i memorijalni kompleks nedaleko od Požarevca

D. NOVKOVIĆ

17. 11. 2020. u 14:39

JEDNA od najpoznatijih turističkih destinacija u Požarevcu jeste i etno-park na brdu Tulba, udaljen samo nekoliko kilometara od centra grada.

Foto D. Novković

Ovde je smešteno etno-selo sa drvenim kućama i pomoćnim objektima koji datiraju iz 18. i 19. veka, a brvnare su zapravo prenete sa svojih prvobitnih lokacija, na kojima su podignute u stilu mlavskog i pomoravskog graditeljstva. I, u svakoj je izložen originalni nameštaj, uz pokućstvo iz prošlog i s kraja pretprošlog veka.

EKSPONATI Originalni nameštaj naših predaka, Foto D. Novković

Inače, pomenuto etno-selo je nastalo 1972. i sastoji se od osam brvnara koje krase kreveti sa vezenom posteljinom, drveni stolovi i stolice, ormani, narodne nošnje, zemljano i plehano posuđe, čabrice za kajmak i sir, preslice i vretena... U jednoj od zgrada je postavljeno i originalno ognjište oko kojeg se nekada okupljala čitava porodica...

IZLOŽBE

POMENUTIM etno-parkom upravlja Narodni muzej u Požarevcu koji je ovde dosad priredio brojne zanimljive izložbe, a među najposećenijima su bile postavke Kola srpskih sestara o tradicionalnom vezu u Srbiji i eksponati etnologa Danice Đokić o dečjim igračkama iz 19. i s prve polovine 20. veka.

Pored starih brvnara, na ovoj lokaciji se nalazi i nova zgrada u kojoj se održavaju tematske etno-izložbe.

ISTORIJA Sećanje na Požarevački mir, Foto D. Novković

U istom parku, odmah pored etno-sela, nalazi se i kompleks nazvan "Požarevački mir 1718".

PRIKAZ Voštane figure pobednika, poraženih i posrednika, Foto D. Novković

U njemu je 2004. postavljeno kameno svedočanstvo o čuvenom mirovnom sporazumu, a od pre jedne decenije je tu i replika carskog šatora pod kojim je on potpisan između Austrije i Turske, uz posredovanje Holandije i Engleske. Pred posetiocima je sada stalna izložbena postavka - sa kostiminiranim, voštanim figurama posrednika i potpisnika Sporazuma.

Pogledajte više