KONAČNO VODA ZA PIĆE: U Bačkom Monoštoru kod Sombora počela izgradnja postrojenja za preradu vode

J. BEKIĆ

10. 11. 2020. u 08:37

POSTAVLjANjEM kamena temeljca u Bačkom Monoštoru, nadomak Sombora, počela je izgradnja pogona za proizvodnju pijaće vode, a investicija je vredna 65 miliona dinara.

Ratković i Kubatov polažu kamen temeljac / Foto J.B.

Kamen temeljac su položili gradonačelnik Sombora Antonio Ratković i Dejan Kubatov, direktor JKP "Vodovod Bezdan" sa saradnicima. Izgradnjom ovog pogona biće rešen višedecenijski problem žitelja Monoštora sa pijaćom vodom, a završetak radova i svečano otvaranje najavljeno je polovinom sledeće godine.

Lokalna somouprava u finansiranju postrojenja učestvuje sa 45 miliona, a 20 miliona dinara je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

- Grad će se rukovoditi time da svako selo u narednim godinama dobije pijaću vodu. Ono što je bitno za Bački Monoštor je to da ovaj problem traje godinama i da smo zajedno sa JKP "Vodovod Bezdan" prepoznali ovaj problem i da rešavamo selo po selo - kaže Ratković.

Prema rečima Dejana Kubatova, postrojenje će biti izgrađeno za nekoliko meseci, a kapaciteta je 14 litara u sekundi.

- Bački Monoštor ima skoro 1.400 priključaka, to je oko 3.500 stanovnika koji će, nadamo se, vrlo brzo dobiti pijaću vodu - veli Kubatov.

Ovo mesto trenutno se snabdeva vodom iz tri bunara čiji kvalitet ne odgovara parametrima kvaliteta koji su propisani važećim pravilnikom o ispravnosti vode za piće i zabeležene su veće vrednosti gvožđa, mangana, arsena, mutnoća i boja, od maksimalno dozvoljenih količina.

OPREMA

OPREMA koja će se koristiti u postrojenju je kombinacija domaće i strane tehnologije, kakva je već instalirana na lokaciji Bački Breg, gde daje izuzetne rezultate u filtriranju, odnosno u proizvodnji pijaće vode. Celokupan tehnološki proces biće zatvorenog karaktera, pa neće biti odbacivanja ni kapi vode iz bilo kog procesa filtracije.

Pogledajte više