NAJJEFTINIJI I NAKON POVEĆANJA CENE: Boravišna taksa u Beloj Crkvi sada iznosi 60 dinara!

J. J. BALjAK

03. 11. 2020. u 19:16

CENA boravišne takse u Beloj Crkvi dugo je bila najniža u Srbiji. Iznosila je svega 50 dinara dnevno po gostu, a sada je taj iznos povećan.

Foto: J.J.Baljak

Lokalna samouprava je morala da uskladi njenu cenu sa novim zakonom o ugostiteljstvu. U opticaju su bili iznosi od 60 do 110 dinara, a oni su ponovo izabrali najniži mogući iznos.

-Nismo želeli da većom cenom opterećujemo naše ugostitelje, jer nam je svima u interesu da privučemo što više gostiju na naša jezera i da nam svaka turistička sezona bude uspešna kao ova – kaže Darko Ostojić iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Na osnovu novog zakona, boravišnu taksu u Beloj Crkvi plaćaju samo gosti tri auto-kampa i jednog objekta, koji ima više od 30 ležajeva.

Vlasnici vila i apartmana sa manje od 30 kreveta, kao i oni koji izdaju sobe u domaćoj radinosti, plaćaju samo godišnji paušal. On iznosi hiljadu dinara po krevetu, bez obzira na to koliko su gostiju imali.

-Time je priliv od turizma u opštinski budžet značajno smanjen, ali je opšti cilj da svi ugostitelji rade legalno – dodaje Ostojić.

Kako je najavljeno, lokalni turistički inspektor će ubuduće sve koji su bili u sivoj zoni usmeravati da rade po zakonu ili da uopšte ne rade.

Pogledajte više