JAVNI OBJEKTI ŠTEDE ENERGIJU: Leskovac prvi od svih gradova u Srbiji sistematizovao podatke o potrošnji

I.Mitić

04. 11. 2020. u 12:42

LESKOVAC je jedan od samo četiri grada u Srbiji koji su ustanovili energetski menadžment i doneli energetski bilans, a prvi je sistematizovao podatke o energetskoj potrošnji za sve objekte javne namene.

Foto I. Mitić

Grad na Veternici je pripremio i trogodišnji Program energetske efikasnosti, a njegov Odbor koji se bavi ovom tematikom je usvojio i energetski bilans za prošlu godinu. Jer, Program energetske efikasnosti predstavlja strateški dokument jedinice lokalne samouprave i polazna je tačka u planiranju mera i aktivnosti efikasnog korišćenja energije u objektima za čije se funkcionisanje izdvajaju sredstva iz gradskog budžeta.

Na sednici Odbora za energetsku efikasnost je, zato, zaključeno da je za sprovođenje svih planiranih aktivnosti neophodno obezbediti gotovo četiri miliona evra - oko 900.000 evra iz leskovačkog budžeta, a ostatak iz transfera sa drugih nivoa vlasti. U svakom slučaju, pomenuti Program će se, posle javne rasprave u trajanju od 30 dana, naći na dnevnom redu ovdašnje Skupštine.

Grad na Veternici je, inače, tokom protekle tri godine u poboljšanje energetske efikasnosti objekta javne namene uložio značajna sredstva. Iz ovdašnje kase i iz drugih izvora finansiranja je izdvojio više od milion i po evra, a najviše je koštala realizacija Programa u školama. Podsetimo, tamo su radovi podrazumevali zamenu stolarije, toplotnu izolaciju i rekonstrukciju sistema grejanja, čime su ovi objekti podigli svoj energetski razred za najmanje jedan nivo.

Pogledajte više