NAUKA ODOLELA KORONI: Uprkos pandemiji, u istraživačkoj stanici "Petnica" kraj Valjeva otvorena nova izložba

B. PUZOVIĆ

04. 11. 2020. u 12:45

AMBASADA Francuske u Srbiji i Francuski institut iz Beograda su u istraživačkoj stanici "Petnica" nadomak Valjeva priredili izložbu pod nazivom "Klimatski karavan 3.0", kojoj je cilj edukacija mladih o zaštićenim vrstama na teritoriji naše zemlje, te njihovo uključivanje u borbu za očuvanje biodiverziteta.

Foto IS "Petnica"

Naučnik srpskog porekla dr Aleksandar Ranković iz Francuske je polaznicima Istraživačke stanice, ali i za više od stotinu posetilaca onlajn platforme, održao virtuelno predavanje o međunarodnoj vladavini biodiverziteta i značaju očuvanja raznolikosti, odnosno brojnosti biljnih i životinjskih vrsta.

- Sve ovo je pokazalo da je moguće kombinovati rad uživo i onlajn aktivnosti - kaže programski direktor "Petnice" Nikola Božić. - Zadovoljni smo činjenicom da je uz poštovanje posebnih preventivnih mera tokom pandemije ipak bilo moguće realizovati veliki broj programa uživo, mada nismo zapostavljali ni razvoj onlajn sadržaja.

Foto IS "Petnica"

Istraživačka stanica se, tako, po ko zna koji put uspešno prilagodila novim okolnostima, sa namerom da mladima obezbedi priliku za dobro obrazovanje, razvijanje talenata i praktičan rad na savremenoj opremi. Posebno je dragoceno i to što u našim laboratorijama čine prve prave korake u nauci.

NOVA PRAVILA U KAMPUSU

- ZBOG aktuelne pandemije, glavni prioritet je bila zaštita zdravlja polaznika, predavača, mentora i zaposlenih, pa smo zato uveli nova pravila ponašanja i rada u kampusu - kaže Božić. - Petnica je ove godine uspešno realizovala 55 uživo i 30 onlajn seminara za srednjoškolce, za ukupno oko hiljadu polaznika, dok su za 220 učenika osmih razreda osnovnih škola realizovane su četiri "škole nauke".

Menadžment i sve u ovoj instituciji je obradovala i vest da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za fiziku poslata Andrea Gez, jer je u njenom timu bio i nekadašnji "petničar" Samir Salim - isprva kao polaznik, a kasnije i rukovodilac seminara astronomije, koji je održao je onlajn predavanje.

Foto IS "Petnica"

- Uloga Istraživačke stanice kraj Valjeva je mnogo veća od onoga što se može konkretno pobrojati, jer mi je dala zreliji uvid u nauku i svet oko mene, te omogućila da steknem poznanstva i prijateljstva koja su mi obogatila život - naglasio je Samir Salim. - "Petnica" je bitna i zbog odličnog balansa formalnog znanja i praktičnog rada, odnosno činjenice da učenike sa raznim aspektima naučnog rada upoznaje još u srednjoj školi. To je jedinstveno u čitavom svetu, jer nigde drugde polaznici ne mogu da rade na projektima uz mentorstvo vrhunskih stručnjaka. Takva šansa se ne dobija ni u znatno razvijenijim zemljama.

Pogledajte više