POSADIĆE SE 88 NOVIH STABALA: Univerzitetski park u Novom Sadu dobiće novo lice

Lj.P.

30. 10. 2020. u 16:43

U ŽELjI da Novosađanima ukaže na značaj ozelenjavanja, važnost postojanja parkova u urbanim sredinama, kao i boravka u parkovima i na zelenim površinama, Grad Novi Sad pokreće projekat „Oživimo parkove“ koji predstavlja kontinuirani nastavak akcije „10.000 stabala za Novi Sad“.

Foto M. Anđela

Početkom novembra počeće pripremni radovi na uređenju zelene površine u okviru rekonstrukcije Univerzitetskog parka koji će trajati do sredine decembra.

Pejzažno-parkovskom obradom, podizanjem novog zelenila i unošenjem novih sadržaja, taj prostor značajno će biti obogaćen. U okviru prve faze radova planirana je sadnja 88 novih stabala breze, graba, koprivića, jasenova i hrasta.

Analizom postojećeg stanja dendroflore Univerzitetskog parka od strane Stručnog tima koji čine profesori i saradnici sa Poljoprivrednog fakulteta konstatovano je da će vredna i vitalna stabla biti zadržana, stabla na kojima je neophodna intervencija orezana, a bolesna i suva koja ugrožavaju bezbednost ljudi i objekata, i koja su doživela svoju fiziološku zrelost uklonjena.

Vizija Grada Novog Sada je da se u narednom periodu uradi rekonstrukcija svih parkova na teritoriji grada, kako zelenila tako i propratnog sadržaja, u cilju podsticanja građana da svoje slobodno vreme više provode u parkovima tokom cele godine.

Pogledajte više