NEMČEKOVE VIOLINE NA DAR: Muzička škola "Stevan Mokranjac" iz Velikog Gradišta dobila nove instrumente

D. NOVKOVIĆ

29. 10. 2020. u 07:25

MUZIČKA škola "Stevan Mokranjac" u Velikom Gradištu je od opštinskog fonda koji nosi ime "Vlastimir Pavlović Carevac" na poklon dobila tri violine - rad poznatog graditelja ovog instrumenta Jana Nemčeka iz Kovačice.

Stojković, Stojadinović i Marić / Foto Muzička škola

Pomenuti Fond je violine od Nemčeka dobio povodom prošlogodišnjeg, jubilarnog, 25. muzičkog festivala pod nazivom "Carevčevi dani", a direktor pomenute požarevačke Muzičke škole koja u Velikom Gradištu ima izdvojeno odeljenje Zoran Marić je dar primio od predsednika Fonda Miroslava Stojkovića.

- Zahvaljujem na vrednom poklonu, tim pre što od lokalne samouprave svake godine, povodom Dana škole, dobijemo poneki instrument. Dosad su stigli saksofon, klarineti, flaute, violine, a kupili smo i jedan vredan koncertni klavir, a planiramo nabavku još jednog. Kad dobijemo i zgradu, ovo će biti svojevrsni kulturni centar na čijem će spratu biti mala koncertna sala - istakao je Marić.

Inače, Muzička škola u Velikom Gradištu već 20 godina radi u prostoru izdvojenog odeljenja koji je adaptiran zahvaljujući desetogodišnjem ulaganju Opštine. Uskoro se očekuje i njeno kompletno uređenje jer je novac za to obezbedila ovdašnja Agencije za javna ulaganja, pa će školska zgrada postati jedna od lepših u Srbiji.

BRAVO!

PRIMOPREDAJI instrumenata su prisustvovali još načelnik Opštinske uprave Sanja Stojadinović i predsednik Fonda Miroslav Stojković, pa je još jednom istaknuto plemenito delo Jana Nemčeka koji svake godine pobedniku "Carevčevih dana" poklanja vrednu violinu.

Pogledajte više