VALJEVO BEZBEDNIJE OD POPLAVA: Završena rekonstrukcija korita četiri reke u gradu na Kolubari (FOTO)

B. PUZOVIĆ

27. 10. 2020. u 20:45

ZA razliku od maja 2014. godine, kada je koritom reke Kolubare teklo “more”, za Valjevo se danas može reći da je grad u kome je život mnogo bezbedniji.

Foto: B.Putović

Ovo je izjavio Goran Puzović, generalni direktor “Srbijavoda”, povodom završetka radova na rekonstrukciji ukupno 8,5 kilometara korita reka Kolubare, Obnice i Jablanice, koje su finansirali Evropska unija, Austrija i Japan. U nezapamćenim poplavama pre šest godina ove reke nanele su ogromnu štetu Valjevu.

- Rekonstrukcije korita reka su urađene zajedničkim naporima i veoma je važno za podizanje svesti u Srbiji da su poplave uvek moguće – istakao je ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici. - Raduje me da kada je u junu ove godine došlo do velikih padavina u Valjevu, čak većih nego 2014. godine, ovaj sistem funkcionisao i nije došlo do poplava. Time je on na neki način testiran, uspeo je da održi bezbednost svih građana.

U okviru projekta “Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava, na području Srbije, koji je sa 19 miliona evra finansirala Evropska unija, a Austrija preko svoje Razvojne agencije sa 500.000 evra, rehabilitovana su korita Kolubare, Obnice i Jablanice. Vrednost tih radova je 4,4 miliona evra.

Foto: B.Putović

 

- Poplave 2014. godine naučile su nas da moramo da budemo sprmeni i na onu najgoru stranu prirode – rekao je Adrijen Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma. - Valjevo je bio jedan od najteže pogođenih gradova, a Evropska unija i Austrijska razvojna agencija pomogle su da se suoči sa svim izazovima. Nije potrebno nešto samo zaštititi, već i sprečiti.

VELIKA ZAHVALNOST EU

- Srbija duguje veliku zahvalnost Evropskoj uniji koja je sa ukupno 170 miliona evra pomogla sanaciju šteta od poplava – kaže Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. - Evropskoj uniji dugujemo i zahvalnost na fleksibilnosti i efikasnosti, upravo to su dve ključne odlike pomoći koju je Srbija od EU dobila nakon poplava. Šteta od poplava u maju 2014. godine procenjena je na 1,7 milijardi evra, od toga oko milijardu evra samo u slivu Kolubare.

Pogledajte više