SAFET ČUVA ZANAT OD ZABORAVA: Pletenjem korpi izdržava svoju porodicu

J.S.

26. 10. 2020. u 19:39

Još u detinjstvu Safet Demirović (45) iz sela Lepenica kod Vladičinog Hana, je naučio da plete korpe od pruća.

Foto: S. Tašić

Nije ni slutio u ranoj mladosti kada je zbog ratnih okolnosti napustio Sarajevo da će tim zanatom koji polako izumire, i koji je naučio od svojih predaka, hraniti porodicu.

Korpe plete od vrbovog pruća, koje sakuplja pored Južne Morave. Kaže da neke grančice suši, neke ne, ali da njegove korpe svi prepoznaju po kvalitetu.

Prodajem korpe po selima i gradovima na jugu Srbije, sa povremenom nadnicom uspem da ishranim porodicu. Ljudima je zanimljivo da neko još uvek ručno izrađuje korpe, pa ima kupaca – priča Safet.

Što se tiče samog načina izrade, on priča da je sve stvar veštine i prakse. On recimo malu korpu od ljuštenih grančica uspe da saplete za sat vremena, dok mu za korpu košaru treba malo više vremena. Male korpe staju 500 dinara, dok veće koštaju 1500.

Neko kupuje zbog potreba, uvek u kući treba neka korpa, neko za ukras, neko da čuva životinje u njima. Meni nije bitno za šta ih ljudi korist. Ima posla, ne kao ranije, ali se ipak proda po nešto – priča ovaj skromni čovek.

Ipak, ne krije da kada prodaje na selu, često umesto novca dobije hranu. Ne pravi pitanje, važno je da uspe da dobije nagradu za svoj rad, jer on ionako radi da bi svoju porodicu prehranio.

Pogledajte više